Reportaje

12.03.2007 PSL AFIRMĂ CĂ RECHEMAREA AMBASADORULUI EUGEN CARPOV DE LA BRUXELLES DENOTĂ O CRIZĂ ÎN RELAŢIILE CU UE

12.03.2007 PSL AFIRMĂ CĂ RECHEMAREA AMBASADORULUI EUGEN CARPOV DE LA BRUXELLES DENOTĂ O CRIZĂ ÎN RELAŢIILE CU UE

Chişinău, 12 martie. (INFOTAG). „Rechemarea din funcţie a Ambasadorului Moldovei de la Bruxelles Eugen Carpov, unul din cei mai buni diplomaţi ai ţării, denotă că relaţia Moldovei cu Uniunea Europeană nu este cea mai bună şi este un efect al politicii neeficiente de integrare a ţării în UE”, a apreciat Oleg Serebrean, liderul Partidului Social Liberal (PSL), într-o conferinţă de presă susţinută, luni, la Agenţia INFOTAG.

„Se ştie că, la finele anului 2006, Carpov a adresat Preşedintelui Moldovei, Vladimir Voronin un memoriu în care îşi exprima atitudinea negativă faţă de politica de integrare, dusă de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Acest fapt l-ar fi supărat pe ministrul Andrei Stratan, care i-a cerut lui Voronin să-l demită de Carpov din funcţia de ambasador. Nu ştim cine va fi noul ambasador al Moldovei la Bruxelles, dar faptul că unul din cei mai buni ambasadori a fost rechemat dă dovadă că relaţiile Moldovei cu UE sînt în criză şi că avem probleme serioase la acest capitol, chiar dacă oficial se vorbeşte că acestea ar fi foarte bune”, a opinat Serebrean.

El a menţionat că înrăutăţirea relaţiilor moldo-române din ultima vreme este un indiciu asupra crizei de imagine în care se află Partidul Comuniştilor din R.Moldova; că alegerile din Găgăuzia au dovedit faptul că „comuniştii pierd şi încrederea electoratului alolingv” şi că „în acest context, ei au lansat şi o campanie antiromânească cu scopul de a recîştiga simpatia electoratului vorbitor de limba rusă, în contextul în care se apropie alegerile locale”.

Serebrean a spus că această tactică a PCRM este una extrem de greşită, iar R.Moldova, în această situaţie, riscă să piardă nu doar susţinerea României, dar şi cea a Uniunii Europene. „România este al şaptelea stat din UE după importanţă şi ar putea influenţa într-un fel sau altul situaţia Moldovei în comunitatea europeană”, a mai declarat liderul PSL.

PSL AR PUTEA FUZIONA CU PNL, PÎNĂ LA ALEGERILE LOCALE 2007

Chişinău, 12 martie. (INFOTAG). Partidul Social Liberal (PSL) şi Partidul Naţional Liberal (PNL) ar putea să fuzioneze pînă la desfăşurarea alegerilor locale planificate pentru primăvara acestui an şi au stabilit chiar data congresului de fuziune – 9 mai, de Ziua Europei. „La momentul de faţă, ducem negocieri cu PNL. Sperăm să stabilim toate detaliile şi în ajunul alegerilor locale să ne fuzionăm, în cazul în care nu reuşim, acest lucru se va întîmpla în perioada iunie-iulie, 2007”, a declarat, luni, Oleg Serebrean, liderul PSL, în conferinţa de presă susţinută la Agenţia INFOTAG .

El a precizat că fuziunea nu înseamnă obligatoriu schimbarea denumirii PSL, care negociază şi cu alte formaţiuni politice, cum ar fi Partidul Umanist sau Alianţa Verde, în vederea înaintării unui singur candidat la funcţia de Primar General al mun. Chişinău. Candidatul comun nu a fost desemnat deocamdată, dar social-liberalii sînt gata să susţină un eventual candidat propus de PNL, dacă el va fi mai bun. Serebrean a anunţat că partidul său negociază şi cu Partidul Liberal. „Dacă ei se vor răzgîndi, noi sîntem gata să-l susţinem pe Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al capitalei, or, el va avea mult mai multe şanse să ocupe postul de primar, dacă va fi sprijinit de formaţiunile liberale din Moldova”, a estimat Oleg Serebrean.

PSL este dispusă să negocieze în privinţa susţinerii unui singur candidat la funcţia de primar, pînă la 1 aprilie. Serebrean a mai amintit că la 12 martie, 2007, se împlinesc 6 ani de la lansarea iniţiativei social-liberale care a stat la baza fondării PSL.

INFOTAG precizează: PL a fost prima formaţiune care şi-a anunţat candidatul de primar (Dorin Chirtoacă), declarînd că va merge la alegeri de una singură şi nu va negocia propunerea unui candidat comun cu nici o formaţiune politică din Moldova. Ulterior, şi-au mai desemnat candidaţii de primar Partidul Democrat (parlamentarul Vladimir Filat) şi Partidul Social Democrat (liderul PSD, Eduard Muşuc).

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.