Reportaje

13.03.2007 PROMO-LEX AFIRMĂ CĂ DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE OMULUI SE ÎNCALCĂ FLAGRANT ÎN STÎNGA NISTRULUI

Chişinău, 13 martie. (INFOTAG). Asociaţia obştească „Promo-Lex” afirmă că „autorităţile ilegale din regiunea transnistreană a Republicii Moldova continuă să ignore drepturile şi libertăţile fundamentale ale locuitorilor din această zonă”.

Ion Manole, preşedintele „Promo-Lex”, a comunicat marţi, într-o conferinţă de presă, că cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană, care deţin autoturisme înregistrate în dreapta Nistrului, „sînt hărţuiţi de către reprezentanţii structurilor paramilitare din regiune” şi li se cer taxe de înregistrare provizorie a automobilelor în Transnistria. „În ultima perioadă, „Promo-Lex” a fost sesizată în mod constant de victimele acestor acţiuni ilegale. Juriştii asociaţiei au expediat deja cîteva cazuri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, însă, cu regret, cazurile sînt tot mai numeroase”, a spus el.

La conferinţă de presă au participat şi locuitori din regiune care susţin că au avut de suferit de pe urma acţiunilor administraţiei transnistrene. Ei au afirmatcă autorităţile din stînga Nistrului le cer ultimativ să renunţe la numerele de înmatriculare, eliberate de către orgnele constituţionale în favoarea celor eliberate de autorităţile neconstituţionale locale. Ei însă, le resping pe cele din urmă, pentru că nu pot circula cu ele peste hotarele ţării, cu excepţia unor state din spaţiul ex-sovietic.

„Promo-Lex” a înregistrat cazuri în care autoturismele reţinute au fost restituite proprietarilor doar după ce aceştia au achitat sume enorme sub formă de mită sau amendă. Unele persoane au plătit peste $1000, altele au renunţat la numerele de înmatriculare sau îşi ţin autotursimele la rude în localităţile aflate sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale, parcurgînd zilnic distanţa de la domiciliu pînă la autoturism pentru a circula liber în restul teritoriului Republicii Moldova.

„Promo-Lex” consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să întreprindă măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor omului în regiune, chiar dacă la ratificarea Convenţiei europene cu privire la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Moldova a subliniat că nu va putea asigura respectarea prevederilor Convenţiei pe teritoriul din stînga Nistrului, pe care nu îl poate controla. Asociaţia regretă „comportamentul Fedraţiei Ruse, care continuă susţinerea, încurajarea şi consolidarea unui regim ilegal în raioanele de est, regim care încalcă flagrant şi masiv drepturile omului”.

GUVERNELE MOLDOVEI ŞI RUSIEI NU SE CONSIDERĂ VINOVATE DE ÎNCĂLCAREA DREPTURILOR ŞCOLILOR CU PREDARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ DIN TRANSNISTRIA

Chişinău, 13 martie. (INFOTAG). Guvernele Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse nu se consideră vinovate de încălcarea drepturilor şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Aceasta rezultă din observaţiile prezentate de cele două guverne Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care examinează un dosar intentat autorităţilor de către 170 de părinţi, elevi şi profesori din 3 şcoli cu predare în limba română din Transnistria.

Solicitat de Agenţia INFOTAG, Alexandru Postică, directorul executiv al Asociaţiei obşteşti „Promo-Lex”, care reprezintă petiţionarii la CEDO, a amintit că, în 2004, şcolile nu au fost înregistrate vreme îndelungată. Părinţii, elevii şi profesorii s-au plîns la CEDO de încălcarea unor drepturi fundamentale ca: dreptul la învăţătură, la non discriminare şi la un recurs efectiv. CEDO a acceptat să judece dosarul în regim de urgenţă şi a cerut Guvernelor de la Chişinău şi de la Moscova să-şi prezinte observaţiile în dosar.

Potrivit lui Postică, Rusia susţine că nu are nimic în comun cu presupusa încălcare a drepturilor omului în Transnistria, deoarece Moldova este stat independent, în care regiunea transnistreană este parte. Rusia subliniază că, pînă la urmă, şcolile au fost totuşi înregistrate, prin urmare, subiectul conflictului s-a consumat.

Guvernul Moldovei a amintit că a menţionat, la momentul ratificării Convenţiei Europene cu privire la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, faptul că nu va putea asigura respectarea acesteia în regiunea transnistreană. Autorităţile de la Chişinău mai afirmă că au făcut tot ce a depins de ele pentru a respecta drepturile şcolilor respective – au monitorizat situaţia, au făcut apeluri către comunitatea internaţională.

Alexandru Postică a calificat drept nefondate argumentele invocate de Moldova şi Rusia, subliniind că aceleaşi argumente au existat şi în dosarul grupului Ilaşcu, pe care CEDO nu le-a considerat întemeiate, condamnînd cele 2 guverne. „Promo-Lex” va prezenta la CEDO opinia petiţionarilor pe marginea observaţiilor Guvernelor Rusiei şi Moldovei, aproximativ în luna mai, şi speră ca instanţa să ia o decizie definitivă în dosar, pînă la finele acestui an.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.