Reportaje

21.05.2007 AMN I-A PROPUS LUI MARIAN LUPU SĂ-ŞI SUSPENDE TEMPORAR ACTIVITATEA ÎN FUNCŢIE DE PREŞEDINTE AL PARLAMENTULUI

21.05.2007 AMN I-A PROPUS LUI MARIAN LUPU SĂ-ŞI SUSPENDE TEMPORAR ACTIVITATEA ÎN FUNCŢIE DE PREŞEDINTE AL PARLAMENTULUI

Chişinău, 21 mai. (INFOTAG). Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră” (AMN) (principala formaţiune de opoziţie din R.Moldova), a cerut Procuraturii Generale să investigheze repetat acţiunile spicherului Marian Lupu, pe care AMN îl acuză de „racket de stat”.

Untilă a amintit luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că a trimis, pe 13 aprilie 2007, o interpelare Procurorului General, Valeriu Gurbulea, în care i-a solicitat „anchetarea unui caz ieşit din comun – impunerea, de-facto, a companiilor de asigurări de către Preşedintele Parlamentului Marian Lupu să achite anumite sume de bani pentru restaurarea mănăstirii Curchi”.

„Cazul respectiv a fost semnalat la 5 aprilie, cînd spicherul Marian Lupu a convocat în biroul său de la Parlament reprezentanţii a 17 companii de asigurări. El le-a înmînat o listă a companiilor de asigurări, în dreptul fiecăreia figurînd suma concretă ce urma să fie achitată. Deşi spicherul şi-a întitulat cerinţa drept „rugăminte”, însăşi faptul că în dreptul fiecărei companii era fixată suma concretă ce urma să fie achitată, este o dovadă că acestor agenţi economici nu li s-a făcut un îndemn de a participa la o activitate filantropică benevolă, ci li s-a indicat cum trebuie să procedeze în mod obligatoriu”, a menţionat Untilă.

El susţine că „Procuratura Generală a tras cît a putut de timp pentru a acoperi abuzul preşedintelui Parlamentului, apoi i-a oferit un răspuns în scris, semnat de adjunctul Procurorului General, precum că, după examinarea interpelării, s-a ajuns la concluzia că nu există temeiuri „pentru intervenire”. „Poziţia PG este sfidătoare. Procuratura a menţionat că poate să conteste acţiunile ilegale ale persoanelor cu funcţii de răspundere numai la cererea cetăţenilor. În paralel, PG a informat că nu a fost sesizată de agenţi economici cu privire la obligarea lor de a aloca mijloace băneşti în scopurile menţionate. PG a „uitat” că are şi dreptul de autosesizare şi s-a făcut a nu şti ce se întîmplă în R. Moldova cu acei care încearcă să se plîngă pe acţiunile puterii”, a subliniat prim-vicepreşedintele AMN. El a menţionat că PG a examinat interpelarea prin prisma Legii cu privire la filantropie şi sponsorizare şi prin prisma Legii cu privire la Procuratură, dar totodată, s-a făcut abstracţie de Constituţia Republicii Moldova şi de Codul Penal.

„PG s-a făcut a nu vedea că spicherul Marian Lupu a încălcat articolul 9 alineatul 3 din Constituţie, care prevede că „piaţa, libera iniţiativă economică, concurenţa loială sînt factorii de bază ai economiei”; articolul 127 alineatele 1 şi 2 din Constituţie, care prevăd că „statul ocroteşte proprietatea” şi că „statul garantează realizarea dreptului de proprietate în formele solicitate de titular, dacă acestea nu vin în contradicţie cu interesele societăţii”; art. 126 şi 132 din Constituţie, precum şi art. 327 (abuz de putere) şi 328 (exces de putere) din Codul Penal”, a declarat Veaceslav Untilă.

El a propus Procurorului General să investigheze suplimentar interpelarea sa, „anume prin prisma încălcării Constituţiei şi a Codului Penal”, iar spicherului Marian Lupu - să-şi suspende activitatea în calitate de Preşedinte al Parlamentului, pe durata investigării cazului de către PG, „pentru a nu influenţa direct sau indirect activitatea Procuraturii”.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.