Reportaje

28.05.2007 VEACESLAV IORDAN ŞI DORIN CHIRTOACĂ SÎNT FAVORIŢII ACTUALEI CAMPANII ELECTORALE

28.05.2007 VEACESLAV IORDAN ŞI DORIN CHIRTOACĂ SÎNT FAVORIŢII ACTUALEI CAMPANII ELECTORALE

Chişinău, 28 mai. (INFOTAG). Veaceslav Iordan, candidatul Partidului Comuniştilor şi Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal, sînt favoriţii actualei curse electorale, arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de către Institutul de Marketing şi Sondaje „Imas-Inc”, în colaborare cu Centrul „CBS-Axa”, în perioada 18-22 mai, şi făcute publice, luni, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1154 de chişinăuieni. Marja de eroare este de 2,9%. 40% din respondenţi au declarat că vor vota cu Iordan, 14% - cu Chirtoacă, 13% - cu Dumitru Braghiş, liderul Partidului Democraţiei Sociale, 10% - cu Vladimir Filat, candidatul Partidului Democrat. Cîte circa 5% au acumulat Leonid Bujor, candidatul Alianţei Moldova Noastră, Alexandru Corduneanu, candidatul Partidului Popular Creştin Democrat, şi Eduard Muşuc, candidatul Partidului Social-Democrat.

În cazul candidaţilor de consilieri municipali, de cel mai mare succes se bucură lista PCRM, cu 41% din preferinţe, urmată de PDS – 12%, PL – 10%, AMN – 9%, PD-7%, PPCD -5%.

Circa 75% din alegători sînt siguri că vor merge să voteze, dar numai 50% din cei care vor vota nu îşi vor schimba opţiunea electorală. Alţi aproape 25 % încă îşi mai pot schimba opinia.

Paul Acatrinei, director executiv „IMAS-Inc”, susţine că electoratul lui Iordan şi a lui Chirtoacă este sigur pe opinia lor, în proporţie de 80%, iar cel al lui Braghiş – 60%. „Cei mai siguri că nu îşi vor schimba opinia electorală sînt persoanele mai în vîrstă, în schimb cei tineri sînt flexibili în gîndire, astfel încît îşi vor forma o opinie sigură în ultima săptămînă dinaintea alegerilor”, a spus Acatrinei.

Autorii sondajului prognozează că rezultatele acestuia ar putea cunoaşte o evoluţie simţitoare în ziua alegerilor.

INFOTAG precizează: Un sondaj de opinie realizat de către Centrul sociologic “Socio-Inform” arată că în turul doi al alegerilor locale pentru funcţia de Primar General de Chişinău vor lupta Veaceslav Iordan, candidatul PCRM (29,1% din preferinţele electorale) şi Dumitru Braghiş, liderul PDS, cu 24%. Aceştia sînt urmaţi de Dorin Chirtoacă (PL), cu 14,3%, Leonid Bujor (AMN), cu 12,3%; Vladimir Filat (PD), cu 5,2%; Alexandru Corduneanu (PPCD), cu puţin peste 4%.

Astăzi este ultima zi cînd mai pot fi date publicităţii rezultatele sondajelor de opinie dedicate alegerilor locale din 3 iunie.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.