Reportaje

11.09.2007 ÎN CINCI ANI DE ACTIVITATE, „MAIB-LEASING” ŞI-A CRESCUT PORTOFOLIUL PÎNĂ LA 300 MLN. LEI. ($25 MLN.)

11.09.2007 ÎN CINCI ANI DE ACTIVITATE, „MAIB-LEASING” ŞI-A CRESCUT PORTOFOLIUL PÎNĂ LA 300 MLN. LEI. ($25 MLN.)

Chişinău, 11 septembrie. (INFOTAG). „MAIB-Leasing”, cea mai mare companie de leasing din Moldova, a aniversat, marţi, cinci ani de la înfiinţare.

Alexei Musteaţă, Directorul General al companiei, a relevat, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG că, compania are un portofoliu de credite de 300 mln. lei ($25 mln.) şi o cotă de piaţă de peste 40%, iar capitalul aparţine sută la sută BC Moldova-Agroindbank S.A., cea mai mare bancă comercială din ţară.

Potrivit lui Musteaţă, „MAIB-Leasing” plănuieşte să obţină o creştere de 50% în medie pe an, şi să deţină, în 2009, un portofoliu de 2 mlrd. lei, iar în 2011 - de 4 mlrd. lei. În prezent, 49% din portofoliul companiei revin automobilelor şi în anii următori această cotă urmează să fie redusă pînă la 30%. Aproximativ 30% din leasing revin operaţiunilor cu imobile, 12% - utilajelor şi aproximativ 10% - altor tipuri de leasing.

Managerul a mai informat că, în anii 2003-2005, „MAIB-Leasing” a acordat asistenţă în achiziţii de utilaje comerciale în valoare de 800 mii euro fiecare, pentru companii cunoscute în Moldova - Fidesco, Jambo, Dina Cociug. Acum, compania colaborează strîns cu importatori autorizaţi de automobile în Moldova, ajutînd la procurarea în leasing a automobilelor BMW, Land Rover, Toyota.

Trecînd în revistă succesele pe care „MAIB-Leasing” le-a înregistrat în primii cinci ani de activitate pe piaţa moldovenească, Alexei Musteaţă a amintit de plasarea împrumutului de obligaţiuni în valoare de 5,6 mln. lei, pe care l-au cumpărat companii autohtone, în calitate de investiţii de portofoliu. Fiecare obligaţiune le-a adus deţinătorilor un beneficiu de peste 2000 lei. „Sîntem la stadiul de finalizare a documentelor pentru plasarea pe piaţă a celei de-a doua emisii de obligaţiuni, în valoare de 28 mln. lei. Profitabilitatea lor va fi la nivelul dobînzilor medii la depozitele bancare în valută străină”, a spus Musteaţă, precizînd că aceste valori mobiliare vor circula pe piaţă timp de 3,5 ani.

INFOTAG precizează: „MAIB-Leasing” este prima companie financiară din Moldova care deţine standardul ISO-9001. În timpul apropiat, compania va obţine standardul de securitate informaţională ISO-27001. „MAIB-Leasing” are peste 20 de angajaţi a căror vîrstă medie este de 24. Pînă la sfîrşitul anului 2007, compania preconizează să-şi crească portofoliul pînă la 350 mln. lei.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.