Reportaje

13.09.2007 PCRM RĂMÎNE CEA MAI INFLUENTĂ FORMAŢIUNE POLITICĂ DIN MOLDOVA

13.09.2007 PCRM RĂMÎNE CEA MAI INFLUENTĂ FORMAŢIUNE POLITICĂ DIN MOLDOVA

Chişinău, 13 septembrie. (INFOTAG). Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar obţine 52,2%, arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de către Centrul de investigaţii sociologice şi marketing CBS AXA, şi prezentat, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Ion Jigău, director executiv al Centrului, a precizat că sondajul a fost efectuat în perioada 25 august – 3 septembrie în 60 localităţi ale Moldovei, inclusiv la Chişinău şi Bălţi, pe un eşantion de 1094 de persoane.

În afară de PCRM, în Parlament ar mai ajunge: Alianţa „Moldova Noastră” – 10,7%, Partidul Democrat – 8,8%, Partidul Popular Creştin Democrat – 6,9%, Partidul Social-Liberal – 5,6% şi Partidul Liberal – 4,5%. Totodată, circa 25% din alegători nu s-au determinat cu cine vor vota.

Dintre politicieni, de cea mai mare popularitate continuă să se bucure Preşedintele Vladimir Voronin – 15,9%, urmat cu mare detaşare de către: Primarul General al mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă – 5,6%, spicherul Marian Lupu – 3,3%, premierul Vasile Tarlev – 2,7%. Peste 37% din respondenţi au declarat că nu au încredere în nimeni, iar 22,4% nu au nominalizat nici un politician.

Respondenţii au spus că nu au încredere în justiţie şi în partidele politice, iar biserica şi mass-media continuă să fie cele mai credibile.

Sondajul de opinie arată că oamenii nu cred că pot influenţa luarea deciziilor la nivel local şi central.

Cetăţenii ar fi de acord ca reprezentanţii Transnistriei să facă parte din Parlamentul de la Chişinău, cu condiţia reintegrării ţării. Totodată, ei susţin că, deşi cu greu, dar ar accepta să renunţe la Transnistria dacă acest lucru va fi necesar în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. CETĂŢENII NU SÎNT MULŢUMIŢI DE SITUAŢIA ECONOMICĂ DIN ŢARĂ

Chişinău, 13 septembrie. (INFOTAG). Doar circa 16% din cetăţeni sînt mulţumiţi de situaţia economică din ţară, arată rezultatele sondajului de opinie, realizat la finele lunii august – începutul lunii septembrie, de către Centrul de investigaţii sociologice şi marketing CBS AXA, pe un eşantion de 1094 de persoane.

Potrivit rezultatelor sondajului, prezentate, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, în opinia majorităţii populaţiei, în raport cu anul trecut, situaţia economică a Republicii Moldova fie că nu a suferit schimbări semnificative (28%), fie că s-a înrăutăţit (36%). În perspectivă (pentru anul următor), 27% din intervievaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei economice, iar alţi 27% - la o înrăutăţire.

78% din respondenţi au declarat că, comparativ cu anul trecut, nivelul lor de viaţă este acelaşi sau chiar mai prost, dar mai mult de o treime speră la un trai mai bun în anul viitor.

Patru din fiecare zece cetăţeni ai republicii consideră că lucrurile în ţară merg într-o direcţie greşită. Cei mai îngrijoraţi de situaţie sînt locuitorii din mediul rural. Totodată, circa o pătrime din respondenţi nu au putut răspunde la întrebare.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.