Reportaje

17.09.2007 ORGANIZAŢII SOCIALE DIN MOLDOVA AU ELABORAT PROIECTUL STRATEGIEI NAŢIONALE PENTRU ÎMBĂTRÎNIRE

17.09.2007 ORGANIZAŢII SOCIALE DIN MOLDOVA AU ELABORAT PROIECTUL STRATEGIEI NAŢIONALE PENTRU ÎMBĂTRÎNIRE

Chişinău, 17 septembrie. (INFOTAG). Organizaţii sociale din R.Moldova au elaborat proiectul Strategiei Naţionale pentru Îmbătrînire, parte din proiectul „Consolidarea Reţelei Societăţii Civile pentru a reduce sărăcia şi excluderea socială a persoanelor în etate din Moldova”, pe care l-a realizat în ţară organizaţia neguvernamentală (ONG) „Respiraţia a Doua pentru Oamenii în Etate şi Inactivi” (Bălţi), cu suportul financiar al Delegaţiei Uniunii Europene din Kiev.

Irina Baicalov, directorul ONG „Respiraţia a doua”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că, în anul 2002, la a doua reuniune a Adunării Generale ONU, a fost aprobat Planul de la Madrid de acţiuni pentru îmbătrînire. Multe ţări, inclusiv R.Moldova, au semnat documentul. „Pînă acum, populaţia din republică cunoaşte puţine despre problema îmbătrînirii, iar persoanele de vîrsta a treia nu îşi pot revendica drepturile. Proiectul prevăzut pentru o perioadă de un an a demarat în anul 2006. Iniţial, bugetul lui se evalua la 71 mii euro, dar mai tîrziu a fost redus pînă la ceva mai mult de 50 mii euro, din care 40 mii i-a oferit Comisia Europeană”, a menţionat Baicalov.

Ea a spus că în cadrul proiectului a fost înfiinţat şi un centru de resurse pentru persoanele în etate, în scopul integrării acestora în societate. În raioane au fost organizate seminare tematice şi formate grupuri de voluntari, care îngrijesc de bătrîni. Proiectul a avut ca parteneri 12 organizaţii sociale din Orhei, Edineţ, Chişinău, Basarabeasca, Cahul, Cimişlia, Comrat, Ialoveni, Hînceşti, Leova. Fiecare a activat în localitatea de reşedinţă.

„Proiectul de strategie a fost trimis Ministerului Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, pentru examinare. Este important să ştim să aplicăm experienţa şi cunoştinţele celor vîrstnici în beneficiul societăţii, să le asigurăm un loc de muncă, un trai decent, o pensie corespunzătoare minimului de existenţă”, a opinat Irina Baicalov.

Valeriu Cernei, preşedintele Asociaţiei Republicane a Persoanelor de Vîrsta a Treia „Bunătate” din Chişinău a menţionat că organizaţiile sociale au trimis Guvernului o scrisoare deschisă prin care îi propun să revadă politica de stat şi să-i susţină pe oamenii în etate.

INFOTAG precizează: Pensia medie în Moldova este de 552,13 lei ($46,9) – circa o jumătate din minimul de existenţă. În republică au fost înregistraţi peste 600 mii de pensionari.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.