Reportaje

26.09.2007 UN FOST CONSILIER PREZIDENŢIAL PROPUNE CA MOLDOVA SĂ RENUNŢE LA TRANSNISTRIA ÎN FAVOAREA INTEGRĂRII EUROPENE

26.09.2007 UN FOST CONSILIER PREZIDENŢIAL PROPUNE CA MOLDOVA SĂ RENUNŢE LA TRANSNISTRIA ÎN FAVOAREA INTEGRĂRII EUROPENE

Chişinău, 26 septembrie. (INFOTAG). Sergiu Mocanu, fost consilier al Preşedintelui Vladimir Voronin, propune ca R.Moldova să renunţe la Transnistria. Aceasta este esenţa noului proiect politic al ex-consilierului, „O strategie pentru Republica Moldova”, prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

„Pentru ca Republica Moldova să poată prinde ultimul „tren balcanic” spre Uniunea Europeană, este necesar ca autorităţile de la Chişinău să-şi schimbe radical modul de gestionare a crizei transnistrene. Conflictul transnistrean este problema cheie a Republicii Moldova, care împiedică Guvernul să controleze o parte din teritoriul statului. Pe termen scurt şi mediu, criza transnistreană nu are o soluţie. Un termen lung de rezolvare a problemei ar putea însemna pentru R.Moldova o perioadă nedefinită de insecuritate, sărăcie şi izolare de comunitatea europeană”, a accentuat Mocanu.

El a propus instituirea, de-a lungul malului drept al Nistrului, pe segmentul transnistrean a unui hotar cu toate atribuţiile de rigoare, precizînd, totodată, că „nu este vorba de decuparea Transnistriei de Republica Moldova, ci de decuparea problemei transnistrene de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”. „Pentru moment, prioritatea numărul unu a Republicii Moldova este integrarea europeană şi nu reîntregirea ţării. Transnistria aparţine de jure Republicii Moldova. În realitate, acest teritoriu este de mai bine de 17 ani o zonă de protectorat politic, economic şi militar al Federaţiei Ruse. Iar la rezolvarea problemei se va putea reveni după integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Sergiu Mocanu.

El a subliniat că strategia sa „nu este un atentat la independenţa Republicii Moldova, ci singura soluţie de integrare europeană a ţării” şi a anunţat, în numele grupului de iniţiativă, Acţiunea Populară, începutul campaniei de promovare a iniţiativei „În Uniunea Europeană cu teritoriul pe care îl controlăm”.

…ŞI INTENŢIONEAZĂ SĂ TRANSFORME PROIECTUL POLITIC ÎN PARTID

Chişinău, 26 septembrie. (INFOTAG). Ex-consilierul prezidenţial, Sergiu Mocanu, a declarat, miercuri, în conferinţa de presă susţinută la Agenţia INFOTAG, că intenţionează să transforme noul proiect politic „O strategie pentru Republica Moldova” într-un partid politic, în termen de şase luni.

Mocanu a precizat că, acum, nu se pune sarcina constituirii imediate a partidului, dar aceasta este necesară inclusiv „pentru o concurenţă politică sănătoasă şi identificarea liderilor în aceste condiţii”, pentru că „acum nu există lideri care să se poată opună lui Vladimir Voronin – un politician puternic”.

Ex-consilierul a relevat că, spre deosebire de alte partide, noua forţă politică nu se constituie pentru cineva şi nu se ştie cine va fi liderul ei. Mocanu s-a declarat dispus să lupte pentru calitatea de lider al viitorului partid, în condiţii de concurenţă liberă. Totodată, el a ezitat să răspundă întrebării presei despre motivele pentru care a plecat din coaliţia forţelor democratice după ce a pierdut, în 2003, alegerile pentru postul de lider al coaliţiei, devenite ulterior Alianţa „Moldova Noastră”.

Sergiu Mocanu a reiterat faptul că a devenit consilier prezidenţial din proprie iniţiativă şi în acelaşi mod a abandonat această funcţie, acum cîteva luni. „Nu mai sînt loial Preşedintelui din momentul în care Voronin a schimbat accentele, proclamînd reintegrarea Moldovei drept un obiectiv mai prioritar decît integrarea europeană”, a declarat Mocanu.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.