Reportaje

19.10.2007 R.MOLDOVA ESTE LIDER ÎN PROTECŢIA DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ, ÎNTRE ŢĂRILE CSI

19.10.2007 R.MOLDOVA ESTE LIDER ÎN PROTECŢIA DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ, ÎNTRE ŢĂRILE CSI

Chişinău, 19 octombrie. (INFOTAG). R.Moldova este lider în protecţia drepturilor de proprietate intelectuală între ţările CSI, a apreciat, vineri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Serghei Zotin, consilier juridic superior la secţia pentru ţări din Europa şi Asia a Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI).

Zotin a informat că Moldova a semnat 22 de convenţii şi acorduri internaţionale, spre deosebire de alte state din CSI; se numără între zece ţări care primesc regulat medalii de la OMPI, iar Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) este una dintre cele mai bune din spaţiul postsovietic.

Directorul AGEPI, Dorian Chiroşca, a arătat că în republică au fost create toate mecanismele legislative de apărare a drepturilor de proprietate intelectuală, iar după instituirea sancţiunilor administrative şi penale pentru încălcarea drepturilor de autor şi drepturilor conexe, cota produselor piratereşti pe piaţă s-a redus semnificativ. Din anul 2003, departamentul comercial al SUA nu include Moldova în lista ţărilor în care se încalcă drepturile de autor.

INFOTAG precizează: După anul 1997, 24 de cetăţeni ai Moldovei au primit medalii de la OMPI, inclusiv Preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, compozitorul Eugen Doga, poetul Grigore Vieru. În 2007, a fost medaliat cu aur Institutul de Chimie al AŞM. Din anul 1979, OMPI a decorat cu circa 1000 de medalii inventatori din diferite ţări ale lumii.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.