Reportaje

24.10.2007 FUNDAŢIA NED VA CONTINUA SĂ FINANŢEZE ACTIVITATEA CENTRULUI DE RESURSE ŞI DEZVOLTARE PENTRU TRANSNISTRIA

24.10.2007  FUNDAŢIA NED VA CONTINUA SĂ FINANŢEZE ACTIVITATEA CENTRULUI DE RESURSE ŞI DEZVOLTARE PENTRU TRANSNISTRIA

Chişinău, 24 octombrie. (INFOTAG). Fundaţia National Endowment for Democracy (NED) va finanţa şi în anul 2008 activitatea Centrului de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria (CRDT), prin intermediul Asociaţiei „Promo-Lex”.

Ion Manole, preşedintele „Promo-Lex”, a amintit miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că CRDT a fost înfiinţat de Asociaţia pe care o conduce acum un an. „În această perioadă, CRDT a desfăşurat o serie de activităţi care au avut ca scop promovarea şi apărarea drepturilor omului, consolidarea şi dezvoltarea societăţii civile din regiunea transnistreană a R.Moldova”, a spus Manole.

CRDT are trei departamente: Advocacy şi Relaţi cu Publicul; Juridic; ONG. Departamentul Advocacy şi Relaţi cu Publicul distribuie, unui număr de peste 3000 de abonaţi, un buletin electronic lunar, cu informaţii despre activităţile CRDT, situaţia din regiunea transnistreană din perspectiva locuitorilor acesteia etc.

În ultimul an, activitatea de bază a Departamentului Advocacy şi RP s-a axat pe monitorizarea continuă a situaţiei din regiunea transnistreană. Departamentul s-a implicat direct în soluţionarea unor cazuri concrete ale locuitorilor din stînga Nistrului, atît prin intermediul petiţiilor şi interpelărilor oficiale, cît şi prin intermediul unor întrevederi cu factori de decizie. În 12 luni de activitate, Departamentul a organizat 5 seminare cu tematica: democraţie, participare civică şi mass-media, la care au participat circa 124 de persoane.

Teodora Gheorghiţă, şefa Departamentului Juridic, a spus că subdiviziunea pe care o conduce a desfăşurat 5 seminare tematice, care au antrenat 93 de persoane din 14 localităţi ale regiunii transnistrene şi au oferit asistenţă juridică gratuită în peste 250 de cazuri.

Alexandru Bucătaru, şeful Departamentului ONG, a relevat că departamentul pe care îl conduce a organizat 10 seminare tematice, la care au participat 185 persoane şi a fost oferită consultanţă individuală unui număr de 22 ONG-uri şi grupuri de iniţiativă în domenii ca elaborarea cererii de finanţare; managementul proiectelor; proceduri de raportare în cadrul proiectelor etc.

Ion Manole a apreciat că societatea civilă din Transnistria rămîne deocamdată subdezvoltată şi izolată. „În aceste condiţii rolul ei este destul de redus, însă totuşi ea există şi manifestă dorinţă şi potenţial de dezvoltare. Şi noi ne vom continua efortul de încurajare a acestei dezvoltări”, a promis el.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.