Reportaje

29.10.2007 REFUGIAŢII DIN TRANSNISTRIA AU ACŢIONAT LA CEDO GUVERNELE MOLDOVEI ŞI RUSIEI

29.10.2007 REFUGIAŢII DIN TRANSNISTRIA AU ACŢIONAT LA CEDO GUVERNELE MOLDOVEI ŞI RUSIEI

Chişinău, 29 octombrie. (INFOTAG). Refugiaţii din Tranistria au acţionat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) Guvernele Republicii Moldova şi Rusiei, pe motiv că acestea le-au încălcat mai multe drepturi, s-a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Agenţia INFOTAG de către Mişcarea Refugiaţilor din Transnistria (MRT).

Anatoli Bîzgu, preşedintele MRT, a spus că 92 de persoane au semnat cererea de acţionare în judecată. „Guvernul Moldovei nu îndeplineşte promisiunile pe care ni le-a făcut, de asigurare cu spaţiu locativ, iar Guvernul Rusiei a contribuit la susţinerea regimului de la Tiraspol din cauza căruia noi am fost nevoiţi să părăsim locuinţele. Blocul din str. Ginta Latină, destinat refugiaţilor, nu a fost finisat nici pînă acum. Primăria a emis un ordin prin care ne aloca 7 mln. lei pentru finisarea acestei clădiri. Pînă acum, au fost transferaţi doar 5 mln. lei, astfel, noi încă nu putem locui în aceste apartamente. Terenul alocat pe str. Milescu Spătaru pentru construirea unui alt bloc destinat refugiaţilor a fost sfinţit în iulie, iar de atunci nici o lucrare de construcţie nu a fost efectuată. Autorităţile elaboraseră un plan de acţiuni, conform căruia, pînă în 2007, refugiaţii din Transnistria trebuia asiguraţi cu spaţiu locativ”, a amintit Bîzgu.

El a anunţat că, pe 1 noiembrie, refugiaţii vor picheta sediul primăriei capitalei, cu autorizaţia Primăriei. „Ne pare rău că, comunicăm cu Primarul General, Dorin Chirtoacă, doar prin intermediul conferinţelor de presă. Este trist că, deşi ne-am adresat Primărie de nenumărate ori, cerînd să fie îndeplinite promisiunile făcute, nu am primit nici un răspuns”, a menţionat Anatol Bîzgu.

MRT a trimis o declaraţie Misiunii OSCE în Moldova, Consiliului Europei, UE, ambasadelor, solicitîndu-le să ia atitudine faţă de încălcarea drepturilor refugiaţilor şi să îndemne autorităţile publice să respecte strict normele internaţionale în privinţa persoanelor deplasate intern.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.