Reportaje

30.10.2007 ASOCIAŢIA INVESTITORILOR STRĂINI AFIRMĂ CĂ AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA CONCURENŢEI ÎŞI DEPĂŞEŞTE ATRIBUŢIILE

30.10.2007 ASOCIAŢIA INVESTITORILOR STRĂINI AFIRMĂ CĂ AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA CONCURENŢEI ÎŞI DEPĂŞEŞTE ATRIBUŢIILE

Chişinău, 30 octombrie. (INFOTAG). Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) crede că Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), înfiinţată la începutul anului 2007, abuzează de funcţiile pe care le deţine.

Marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Dinu Armaşu, director executiv FIA, a spus că înfiinţarea ANPC era o necesitatea pentru Moldova, deoarece Legea privind protecţia concurenţei exista din 2000, dar nu putea fi aplicată anume pentru că lipsea o autoritate competentă care să o implementeze.

„Noi am insistat cel mai mult să fie creat acest organ şi am mizat că astfel va fi îmbunătăţit climatul investiţional. Din păcate însă, aşteptările noastre sînt compromise. Acţiunile recente ale ANPC întreprinse împotriva unor investitori străini şi locali sînt abuzive şi depăşesc atribuţiile în aplicarea cadrului legislativ existent. Practic, se abuzează la toate aspectele ce ţin de aplicarea Legii în vigoare: control asupra fuziunilor, stabilirea poziţiei dominante pe piaţă şi contracararea practicilor anticoncurenţă prin sancţionarea agenţilor economici. Sancţionarea unor agenţi economici pentru aşa-zisa nerespectare a legislaţiei de protecţie a concurenţei prin aplicarea unei amenzi în mărime de 10% din venitul obţinut într-o anumită perioadă nu are acoperire legală. Legislaţia prevede expres că “încălcările” se sancţionează în conformitate cu prevederile Codului cu privire la Contravenţiile Administrative, care nu conţine astfel de amenzi”, a subliniat Armaşu.

Asociaţia este profund îngrijorată în legătură cu intenţia ANPC de a promova mai multe modificări la Legea cu privire la protecţia concurenţei, care în opinia FIA, sînt în interesul ANPC şi nu al agenţilor economici. „Scuza acestor modificări este racordarea la legislaţia europeană, dar aici sînt incluse atribuţii nelimitate pentru ANPC şi amenzi substanţiale pentru agenţii economici. Din păcate, toate eforturile Guvernului Moldovei din ultimii ani şi ale FIA, îndreptate spre îmbunătăţirea climatului investiţional, sînt subminate de acţiunile abuzive ale ANPC”, apreciază conducerea Asociaţiei.

Companiile sancţionate de ANPC, „Sun Communications” şi „Bomba”, plănuiesc să acţioneze în judecată ANPC.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.