Reportaje

30.10.2007 „PATRIA-MOLDOVA” ACUZĂ MINISTERUL JUSTIŢIEI DE „DECIZII POLITICE, ŞI NU JURIDICE”

30.10.2007 „PATRIA-MOLDOVA” ACUZĂ MINISTERUL JUSTIŢIEI DE „DECIZII POLITICE, ŞI NU JURIDICE”

Chişinău, 30 octombrie. (INFOTAG). Partidul „Patria-Moldova” susţine că refuzul Ministerului Justiţiei de a înregistra rezultatele congresului partidului, de acum o lună, are la bază motive de ordin politic, dar nu juridic.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, la congresul partidului (care pînă atunci a purtat denumirea Uniunea Muncii „Patria-Rodina” – I), din luna septembrie, s-a decis fuzionarea lui cu organizaţia obştească „Patria-Moldova” (organizaţia muncitorilor moldoveni în Rusia), schimbarea denumirii în „Patria-Moldova”, alegerea în calitate de preşedinte a formaţiunii a liderul „Patria-Moldova”, Andrei Ţărnă etc.

Gheorghe Sima, ex-liderul Uniunii Muncii „Patria-Rodina”, în prezent vicepreşedinte al „Patria-Moldova”, a informat, marţi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că Ministerul susţine că „Patria-Moldova” nu i-a prezentat programul, statutul şi certificatul de înregistrare în original, confirmarea că toţi delegaţii la congres sînt membri de partid, anunţul din „Monitorul Oficial” despre schimbarea denumirii etc.

Sima a calificat drept nefondate aceste argumente şi a menţionat că Ministerul nu i-a cerut partidului nici unul din aceste documente în timpul cît a studiat cererea de înregistrare a rezultatelor Congresului. Gheorghe Sima a mai spus că partidul poate înapoia Certificatul în original numai dacă Ministerul îi va elibera în schimb altul nou, iar anunţul din „Monitorul Oficial” acesta nu poate să existe. „Noi ne putem adresa către „Monitorul Oficial” doar după ce avem decizia oficială a Ministerului Justiţiei de înregistrare a noii denumiri”, a amintit el.

Vicepreşedintele „Patria-Moldova” a opinat că puterea este deranjată de faptul că la congres s-a criticat situaţia social-economică din ţară şi s-a decis consolidarea forţelor de stînga în perspectiva următoarelor alegeri parlamentare; că puterea este deranjată şi de acţiunile liderului „Patria-Moldova”, Andrei Ţărnă, care critică permanent politica migraţională a guvernării de la Chişinău. Ţărnă se află la Moscova, dar a discutat cu jurnaliştii prezenţi la conferinţă prin intermediul legăturii video.

El a menţionat că în Moldova „este o stare de haos totalitar” şi şi-a reafirmat intenţia de a face politică serioasă în vederea schimbării situaţiei şi opinia expusă anterior referitor la rezolvarea problemei transnistrene, potrivit căreia Transnistria trebuie iniţial să fie recunoscută, după care să purceadă la constituirea unei confederaţii cu Moldova.

Gheorghe Sima a spus că Andrei Ţărnă nu poate veni de la Moscova la Chişinău, pentru că puterea i-a intentat un „dosar penal neîntemeiat în care îl acuză de acţiuni împotriva statalităţii Moldovei”. „Patria-Moldova” consideră că liderul său ar putea fi arestat şi doreşte să evite arestul.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.