Reportaje

31.10.2007 „PRO EUROPA”: VALERIU PASAT ŞI VLADIMIR ANTIUFEEV SÎNT IMPLICAŢI ÎN RĂPIREA LUI VLAD CUBREACOV

31.10.2007 „PRO EUROPA”: VALERIU PASAT ŞI VLADIMIR ANTIUFEEV SÎNT IMPLICAŢI ÎN RĂPIREA LUI VLAD CUBREACOV

Chişinău, 31 octombrie. (INFOTAG). Asociaţia transnisterană „Pro Europa” susţine că deţine date asupra implicării ex-directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Moldovei, Valeriu Pasat, şi a aşa-zisului ministru transnistrean al securităţii de stat, Vladimir Antiufeev, în răpirea parlamentarului PPCD, Vlad Cubreacov, în anul 2002.

Conducătorul asociaţiei, Boris Asarov, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că „Pro Europa” a obţinut aceste informaţii din surse ale căror mărturii au fost documentate în modul corespunzător şi trimise Procuraturii Municipale Chişinău; că în 2002, după ce a fost demis din postul de director al SIS-ului, Pasat s-a mutat la Tiraspol şi a contactat cu Antiufeev, iar în primăvara anului 2002, „s-a creat o situaţie în care, pe de o parte, autorităţile Chişinăului s-au înţeles cu Moscova să preseze Transnistria şi au început să aplice unele măsuri, iar pe de altă parte, politica antinaţională a oficialităţilor de la Chişinău într-o sferă sensibilă – învăţămîntul – a generat acţiuni de protest de mare anvergură din partea adepţilor PPCD; confruntarea de la Chişinău, cauzată de erorile autorităţilor oficiale, era obiectiv în avantajul Tiraspolului şi atunci cînd manifestaţiile au început să se consume, la Tiraspol a fost elaborat un plan de intensificare a confruntării, o parte din plan era şi răpirea lui Cubreacov”.

Potrivit lui Asarov, planul a fost elaborat de Pasat a fost realizat de către agenţii din Chişinău ai ministerului transnistrean al securităţii; în urma răpirii, confruntarea dintre putere şi opoziţie a sporit şi umbra pentru crima comisă a căzut peste puterea oficială. „Aşa cum Cubreacov este şi deputat în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, răpirea lui a avut un răsunet extrem de negativ la conducerea CE. Sub presiunea acestuia, Chişinăul oficial a fost nevoit să solicite Moscovei ca conducerea Serviciului Federal de Securitate, al cărui rezident era Pasat, să dispună eliberarea deputatului”, a menţionat preşedintele „Pro Europa”.

Asociaţia a calificat reluarea discuţiilor asupra dosarului Cubreacov drept tentativa lui Pasat de a “şterge toate urmele care în perspectivă, pot genera intentarea de noi dosare penale pe numele său”, precum şi drept interesul autorităţilor de a scoate PPCD-ul din joc, în ajunul alegerilor parlamentare – 2009.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.