Reportaje

REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SĂ TREACĂ DE LA PROBLEMELE DE GEOPOLITICĂ LA EDIFICAREA UNUI STAT MODERN

18 octombrie, 2017
REPUBLICA MOLDOVA TREBUIE SĂ TREACĂ DE LA PROBLEMELE DE GEOPOLITICĂ LA EDIFICAREA UNUI STAT MODERN

Republica Moldova trebuie să treacă de la discuţiile privind alegerea vectorului geopolitic de dezvoltare la edificarea unui stat bazat pe valorile europene, consideră directorul Institutului de Politică Eficientă (IPE), Vitalie Andrievschi.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, el a spus că „discuțiile politice continue în loc de realizarea unor acţiuni reale poate pune în pericol statalitatea republicii”.

„De aceea, nu ar trebui să vorbim despre faptul pe cine să alegem – Bruxellesul sau Moscova, ci despre începerea edificării Moldovei în baza valorilor europene. Pentru că, în timp ce țări precum Polonia, Lituania, Estonia se ocupau de dezvoltare, în acest sfert de secol de independență țara noastră a pierdut timpul căutându-şi locul în realitatea lumii moderne”, a spus politicianul, menționând că acest lucru se referă în primul rând la Președintele Igor Dodon, care încearcă „să direcționeze dezvoltarea republicii spre Eurasia”.

În opinia expertului, „Estul nu poate oferi nimic important și necesar pentru Moldova, al cărei viitor trebuie să fie legate de construirea unui stat independent, bazat pe valorile europene”.

„Se atestă deja unele tendințe pozitive: Guvernul lui Pavel Filip a jucat eficient rolul de „pompier” care a scos țara din criza din 2016 Activitatea Cabinetului de miniştri, cu sprijinul parlamentar al Partidului Democrat, a permis normalizarea situației din țară – au început să crească veniturile în buget, iar în acest ritm a apărut șansa reală ca acesta să fie dublat în următorii cinci ani. A crescut salariul minim şi mediu, se desfăşoară o campanie amplă pentru combaterea corupției, se reformează procuratura, poliția și chiar guvernul”, a remarcat el.

Un alt expert al IPE, Anaslav Iacovenco, a menţionat şi „tendinţele pozitive în dezvoltarea economiei Moldovei: în primul semestru PIB-ul a crescut cu 2,8%, iar exporturile de mărfuri moldoveneşti – cu 13,9%”.

„Desigur, nu putem vorbi încă de faptul că PIB-ul nostru răspunde nevoilor dezvoltării durabile. Pentru a putea implementa noi proiecte investiționale, pentru a „reseta” economia, care va permite crearea locurilor de muncă, ritmul de creștere ar trebui să fie de 2-3 ori mai mare. Doar atunci va deveni posibil ca, în decurs de 5-10 ani, economia Moldovei să se apropie de nivelul țărilor dezvoltate ale Europei”, a spus el.

Expertul a propus în calitate de măsuri prioritare să fie deschise frontierele pentru afaceri transnaționale; să fie implementate măsuri de stimulare fiscală pentru agenții economici; să fie eliminat pentru o perioadă sistemul de control de stat cu reformarea sa ulterioară; să se indice ambasadelor Republicii Moldova să lucreze cu investitorii străini”.

„Principala sarcină a economiei trebuie să fie creșterea PIB pe cap de locuitor ($1902 în Moldova) cel puțin până la nivelul Rusiei ($8902)”, a concluzionat expertul.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 18.10.2017 06:50:08 David
    Etot institut pod liubuiu situatiu podvedet analiticescuiu bazu, Andrievschii eshe tot hmiri!
  2. 18.10.2017 06:52:39 Silos
    Si cui trebue asta? Corect, pentru PDM!
  3. 19.10.2017 11:27:03 Samuil
    Otlicie Andrievscogo v tom, cito on vsegda s temi u cogo vlasti i denighi. Vse cac pri capitalizme, hotea on ucil studentov sotializmu!
  4. 20.10.2017 09:45:09 Dorina
    Clar ca dl Adrievschii vre ca Plahotniuc sa ramina in puterea...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.