Reportaje

AVOCAŢII CER INVESTIGAREA IMPARŢIALĂ A TENTATIVEI DE ASASINARE A LUI GHERMAN GORBUNŢOV

08 noiembrie, 2017
AVOCAŢII CER INVESTIGAREA IMPARŢIALĂ A TENTATIVEI DE ASASINARE A LUI GHERMAN GORBUNŢOV

Avocaţii liderului „Partidului Nostru” (PN), primarului de Bălţi, Renato Usatîi, cer procurorului general al Moldovei, Eduard Harunjen, să asigure investigarea imparţială şi obiectivă a circumstanţelor în care a fost comisă tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov şi neagă implicarea clientului loc în săvârşirea crimei.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, avocatul Anatol Istrate a spus că în cauza intentată împotriva politicianului moldovean, oponenţii acestuia, în persoana unor reprezentanţi ai guvernării, folosesc metode inadmisibile.

„Întreaga ţară a fost bulversată de interviul asasinului Vitalie Proca, care a declarat din închisoarea din România că asasinarea lui Gorbunţov nu a fost comandată de Usatîi, ci de o altă persoană. Pe numele acestei persoane trebuie iniţiată o cauză penală, conform articolelor 2,7,10 şi 19 din Codul Contravenţional al RM şi conform Constituţiei. Însă acest lucru nu a fost făcut, deşi există un situaţie similară, când, în anul trecut, dosarul a fost intentat imediat după interviul lui Gherman Gorbunţov oferit prin skype”, a remarcat Istrate.

În opinia sa, refuzul lui Harunjen de a porni un dosar penal în baza declaraţiilor lui Proca arată că în Moldova „justiţia se aplică selectiv, la indicaţia guvernanţilor”.

Istrate i-a acuzat pe procurorii Vitalie Busuioc şi Lilian Bacalîm de încălcarea legislaţiei în vigoare referitor la noţiunea de prezumţie a nevinovăţiei şi de răspândirea „informaţiilor clevetitoare”.

„Cu două zile înainte de interviul lui Proca, ei au spus într-o conferinţă de presă că Usatîi este cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov, făcând publice o parte din materialele confidenţiale ale anchetei. Astfel, au fost încălcate Constituția Republicii Moldova și actele legislative europene ce stipulează că „nicio persoană nu poate fi condamnată decât prin hotărâre judecătorească”. Aceasta este o încălcare gravă a legii. Totodată, în schema publicată, Proca este identificat drept asasin, dar comanditar putea fi orice persoană. Procurorii insistă că acesta este Usatîi. Dar cum rămâne cu dreptul exclusiv al instanţei de judecată la o asemenea hotărâre?”, s-a întrebat el.

Potrivit avocatului, Usatîi a fost audiat de Tribunalul de la București în calitate de martor în cazul Gorbunţov.

„Nu pot dezvălui detaliile depoziţiilor și nici cum au fost transmise. Vreau să spun doar că Proca a acceptat să coopereze cu autoritățile competente din România. Dar autoritățile de investigare din Marea Britanie și România, care își desfășoară propriile investigații în dosarul bancherului rus, nu doresc să aibă de-a face cu organele de drept din Moldova, căci cunosc calitatea acţiunilor de anchetă pe care aceştia le întreprind”, presupune el.

Avocatul i-a cerut lui Harunjen să-i înlăture pe Busuioc şi Bacalîm de la desfăşurarea anchetei în dosarul Gorbunţov.

„Considerăm că Harunjen trebuie să numească o nouă echipă de anchetă, formată din profesionişti, precum şi să anuleze măsura de reţinere pentru toate persoanele implicate în cauză. Să vină cu toţi în ţară ca să poată depune mărturii ţi să nu se teamă că vor fi puși după gratii pentru calomnia altei persoane”, a spus Istrate.

 

Comentarii [ 4 ] Adaugă

  1. 09.11.2017 09:37:48 Elena
    In tema asta sunt multe intrabari ascuse.
  2. 09.11.2017 11:38:59 Stanislav
    Intrabati pe dl Gorbuntov el cu pelea proprie stie tot, cum a fost si cine este vinovat.
  3. 09.11.2017 11:59:44 Grigore
    Lumea stie ca dl Usatii nu este vunovat, si punctu!
  4. 09.11.2017 03:53:50 Igor
    Ei vor sa strica raingul dl Usatii asta este targhet!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.