Reportaje

100 DE FAMILII SOCIAL-VULNERABILE DIN RAIONUL LEOVA AU BENEFICIAT DE SUSŢINERE DIN PARTEA PARTENERILOR EXTERNI

21 martie, 2018
100 DE FAMILII SOCIAL-VULNERABILE DIN RAIONUL LEOVA AU BENEFICIAT DE SUSŢINERE DIN PARTEA PARTENERILOR EXTERNI

Graţie susţinerii partenerilor externi, 100 de familii social-vulnerabile din raionul Leova au beneficiat de sprijin în cadrul proiectului „Rețea locală – Model de Intervenție Intercomunitară”, realizat de către Centrul Internațional pentru Cooperare și Dezvoltare „Phoenix”.

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la agenția INFOTAG, reprezentanții „Phoenix” au menţionat că proiectul a fost lansat acum 10 luni, în cadrul proiectului regional „Asistenți sociali în colaborare pentru schimbări sociale în țările din vecinătatea estică”, finanțat de UE, Agenţia austriacă pentru dezvoltare (AAD), în parteneriat cu Asociația de Nursing din Moldova și „Hilfswerk Austria International”.

Potrivit managerului proiectului, Irina Rusanovschi, au fost selectate câte 10 familii din 10 localități din raion.

„Scopul proiectului constă în creșterea gradului de participare a diferitelor organizații publice locale și sporirea eficienței acestora în soluționarea situației familiilor social-vulnerabile, precum și identificarea problemelor acestor familii și găsirea soluțiilor pentru acestea”, a spus ea.

Reprezentanții proiectului au comunicat că, pentru atingerea scopurilor, în localitățile respective au fost create rețele locale, care contribuie la stabilirea unei strânse colaborări între diferite organizații, iar pentru grupurile teritoriale interdisciplinare se desfășoară cursuri ce ţin de creșterea capacității membrilor lor.

Ei au mai menționat că, în majoritatea cazurilor, participanții proiectului au reușit să obțină soluționarea reușită a problemelor cu care s-au confruntat familiile selectate, în special a fost rezolvată problema unui copil ce locuia cu bunica bolnavă de tuberculoză.

Consilierul social Eufrosinia Grețu a spus că una dintre problemele majore constă în asigurarea protecției sociale a copiilor din familiile dezavantajate, precum și a minorilor ai căror părinți lucrează în străinătate.

„Este necesar să fie deschise centre comunitare, unde vor fi desfășurate activități extra-curriculare pentru copii, ei vor fi hrăniți și ajutați să-şi facă temele pentru acasă. În localități există multe clădiri libere, potrivite pentru astfel de centre, însă este nevoie de finanțare”, a subliniat ea.

Potrivit calculelor participanților la proiect, deschiderea unui centru necesită până la 50 de mii de euro, care ar trebui să fie alocaţi din bugetul de stat, deoarece mijloacele raionale nu sunt suficiente.

Ei şi-au exprimat speranța că acest proiect va fi prelungit și se va extinde și în alte raioane din Moldova, deoarece în toate localitățile republicii există familii social-vulnerabile.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 22.03.2018 11:29:57 Alexei
    Pentru oameni din sate asa fel de initiative sunt bine venite...
  2. 26.03.2018 02:59:09 Grigore
    Imi place ca sunt oameni real care a primit ajutorul.
  3. 26.03.2018 04:59:35 Vlad
    „Este necesar să fie deschise centre comunitare, unde vor fi desfășurate activități extra-curriculare pentru copii, ei vor fi hrăniți și ajutați să-şi facă temele pentru acasă' - nu cred ca asa ceva sa fie si la noi in Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.