Reportaje

AVOCATUL GHEORGHE AVORNIC ÎŞI ANUNŢĂ DEMISIA DIN FUNCŢIA DE MEMBRU AL CONSILIULUI SUPERIOR AL PROCURORILOR

01 februarie, 2022
AVOCATUL GHEORGHE AVORNIC ÎŞI ANUNŢĂ DEMISIA DIN FUNCŢIA DE MEMBRU AL CONSILIULUI SUPERIOR AL PROCURORILOR

Cunoscutul avocat Gheorghe Avornic şi-a anunţat demisia din funcţia de membru al Consiliului superior al procurorilor (CSP), unde a fost numit prin decizia Academiei de stiinţe a Moldovei (AŞM). El a anunţat acest lucru într-o conferinţă de presă desfăşurată agenţia Infotag.

"Îmi anunţ public demisia din funcţia de membru al Consiliului superior al procurorilor. Fac acest pas în mod voluntar şi fără constrângerea nimănui. Toată lumea mi-a spus să lupt, prietenii m-au sfătuit să lupt până la capăt. Asta aş face dacă aş fi singur. Dar sunt mulţi oameni în spatele meu şi nu vreau să sufere nimeni. Nu vreau să sufere Academia sau alte instituţii de învăţământ, cultură şi cercetare cu care sunt înrudit. Nu vreau ca Academiei de ştiinţe să i se spună la guvern că s-ar putea să nu i se acorde finanţare din cauza numirii mele. Refuz în favoarea acestor instituţii, vreau ca oamenii să audă asta de la mine şi să nu fie judecaţi după zvonurile care circulă în unele mass-media", a spus Avornic.

El a menţionat că conduce mai multe instituţii de învăţământ, şi-a dedicat întreaga viaţă educaţiei şi cercetării, formării pentru sistemul de justiţie şi practică avocatura de aproape 33 de ani. Avocatul a spus că nu va critica pe nimeni şi nu va menţiona niciun nume.

"Am dovezi şi aş putea să o fac, nu mi-e frică de asta. Dar nu vreau ca oamenii să sufere din cauza mea. Ştiu asta, pentru că am trăit situaţii similare în viaţa mea. În două luni mi-am pierdut părinţii, la 55 şi 56 de ani, tot din cauza politicii şi a speculaţiilor din mass-media", a subliniat avocatul.

El a exprimat recunoştinţă comisiei de concurs a Academiei de ştiinţe, care a efectuat selecţia pentru funcţia de membru al CSP.

"Sunt recunoscător pentru această încredere. Dar refuz, refuz în favoarea instituţiilor, în favoarea educaţiei şi ştiinţei", a subliniat Avornic, cerând presei să ofere textul declaraţiei cât mai deplin posibil şi să-i respecte intimitatea.

Anterior, preşedintele Maia Sandu, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şi unii reprezentanţi ai societăţii civile au criticat dur Academia de ştiinţe pentru decizia de a-l numi pe Gheorghe Avornic ca membru al CSP.

 

Comentarii [ 3 ] Adaugă

  1. 01.02.2022 04:01:58 Ilie
    Bravo, asta este un gest frumos!
  2. 01.02.2022 04:05:55 Snejana
    Ce Academia noi avem!
  3. 02.02.2022 11:46:04 Liviu
    Acest stimat jurist in Moldova tot timpu a fost cu puterea, da acum puterea este alta...

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.