Reportaje

TRANSPLANTUL DE ORGANE LE DĂRUIEŞTE VIAȚĂ CELOR GRAV BOLNAVI - LIVERTRANS

20 septembrie, 2023
TRANSPLANTUL DE ORGANE LE DĂRUIEŞTE VIAȚĂ CELOR GRAV BOLNAVI - LIVERTRANS
Aspectul transplantului de organe umane și a donării lor ar trebui să fie constant în centrul atenției presei, au declarat miercuri, într-o conferință de presă susţinută la agenția „INFOTAG”, reprezentanți ai Asociației române Livertrans (Asociația transplantaților de ficat din România, www.transplantdeficat.ro), care le vine în ajutor pacienților în stadiu terminal care au nevoie de transplant de organe.

Motto-ul Asociației este „Donarea de organe înseamnă DA pentru VIAȚĂ!”. La conferință au venit zeci de oameni a căror viață a fost prelungită doar datorită transplantului de organe. Printre aceștia se numără și pacienți care au făcut transplant de organe în urmă cu 5,10 și chiar 23 de ani.

„Ce este aceasta, dacă nu cea mai bună dovadă a faptului că este necesară utilizarea transplantului cât mai pe larg posibil, pentru a salva viețile bolnavilor în fază terminală”, a spus profesorul român Vlad Brașoveanu, care a efectuat transplant de organe şi la Chișinău.

El i-a salutat pe toți oamenii sănătoși de pe malul drept și cel stâng al Prutului, spunând că transplantul de organe trebuie promovat în mass-media, pentru a se reduce rata mortalității printre pacienții care așteaptă un organ de la donator.

„Menţinerea subiectului transplantului de organe în vizorul presei va creşte numărul donatorilor. Am observat că în timpul campaniilor noastre de informare a populației despre importanța transplantului, numărul donatorilor crește semnificativ. Consider că o astfel de campanie de informare în societate ar trebui să fie constantă”, a spus profesorul.

Participanții la conferința de presă au remarcat că în România peste 500 de pacienți așteaptă transplant de organe, iar în Republica Moldova există o listă de așteptare de 80 de persoane.

„Cu cât mai mulți donatori sunt gata să-și doneze organul sănătos, cu atât rândul pacienților care așteaptă organe sănătoase se va reduce mai repede”, au subliniat participanții la conferință.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 21.09.2023 02:00:01 Vasile
    Din pacate avem putin donorii in Republica Moldova.
  2. 21.09.2023 02:01:06 Alexei
    Pentru donorii si biserica trebue se lucreza si schimba pozitia bisericii de transplantarea.
  3. 21.09.2023 05:08:23 Eva
    Cred ca biswerica noastra nu este inpotriva?
  4. 22.09.2023 04:36:16 Istvan
    Medicii, voi sunteti BRAVO!
  5. 27.09.2023 04:24:26 Marcu
    Ei daruesc viata la oameni bolnav!

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.