Reportaje

VETERANII CONFLICTULUI DIN TRANSNISTRIA CER DE LA AUTORITĂȚI IMPLEMENTAREA DECIZIILOR CEDO PRIVIND DREPTUL LOR LA LOCUINȚĂ ÎN CHIȘINĂU

16 octombrie, 2023
VETERANII CONFLICTULUI DIN TRANSNISTRIA CER DE LA AUTORITĂȚI IMPLEMENTAREA DECIZIILOR CEDO PRIVIND DREPTUL LOR LA LOCUINȚĂ ÎN CHIȘINĂU

Veterani ai conflictului armat din Transnistria cer autorităților să pună în aplicare deciziile Curții europene a drepturilor omului (CEDO) cu privire la satisfacerea dreptului lor la locuință în Chișinău. Președintele Mișcării refugiaților din Transnistria, Anatolie Bîzgu, a declarat luni, într-o conferință de presă organizată la agenția „INFOTAG”, că pe 5 octombrie au fost pronunţate două decizii ale CEDO privind pretențiile cetățenilor moldoveni din rândul veteranilor.

„Autoritățile moldovenești au fost condamnate de autoritățile europene pentru încălcarea dreptului la proprietate și a dreptului la un proces echitabil. Statul, pe cheltuiala bugetului, era obligat să plătească 15 mii de euro drept despăgubire pentru prejudiciul moral. Cu toate acestea, anumiți judecători, oficiali și consilieri municipali și executorii judecătorești sunt de vină pentru ceea ce se întâmplă. Ei și nimeni altcineva ar trebui să poarte responsabilitatea administrativă și financiară pentru problemele nerezolvate ale veteranilor. Ministerul Justiției ar trebui să înainteze cereri în regres împotriva lor, pentru ca aceste plăți să nu fie efectuate pe cheltuiala statului”, a subliniat Bîzgu.

El a amintit că verdictul CEDO a fost pronunțat împotriva celei mai vulnerabile categorii de populație - veterani ai conflictului de la Nistru dintre foștii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care în urmă cu 31 de ani au fost printre primii care și-au apărat patria de agresiune.

Potrivit acestuia, în aprilie, guvernul a anunțat că a fost creat un grup de lucru pe problemele veteranilor, dar până acum n-a avut loc nicio şedință a grupului și Guvernul n-a rezolvat nicio problemă a veteranilor.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 23.10.2023 03:31:05 David
    Pentru stat - Republica Moldova asa ceva este ca o rusina mare.
  2. 24.10.2023 04:58:42 Eva
    Cred ca acesti oameni au draptate?

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.