Reportaje

REPREZENTANȚI AI SOCIETĂȚII CIVILE ÎI ÎNDEAMNĂ PE CETĂȚENI SĂ „IASĂ LA ALEGERI PENTRU A PREVENI FALSIFICĂRILE”

25 octombrie, 2023
REPREZENTANȚI AI SOCIETĂȚII CIVILE ÎI ÎNDEAMNĂ PE CETĂȚENI SĂ „IASĂ LA ALEGERI PENTRU A PREVENI FALSIFICĂRILE”

Reprezentanța ai Asociației obșteşti „Republica” și ai Centrului pentru protecția drepturilor cetățenilor din Republica Moldova (CMRDOM), precum şi o serie de experți independenți fac apel la cetățeni „să participe la alegeri pentru a preveni falsificarea” rezultatelor.

Președintele asociației obștești „Republica”, Anatolie Dubrovschi, a menţionat, într-o conferință de presă organizată la agenția „INFOTAG”, că autoritățile guvernează țara în regim de urgență de aproape doi ani, fără a oferi niciun argument în favoarea acestei decizii.

„Sunt încălcate articolele Legii fundamentale privind neutralitatea (ținând cont de desfășurarea exercițiilor pe teritoriul republicii cu participarea militarilor străini), privind dreptul la informare (închiderea posturilor TV și a site-urilor web), privind dreptul de a alege și a fi ales (restricțiile privind participarea în alegeri a unei anumite categorii de cetățeni)”, a spus activistul civic.

El și-a exprimat îngrijorarea că autoritățile ar putea profita de starea de urgență la alegerile locale din 5 noiembrie, „de exemplu, prin anularea rezultatelor alegerilor în unele localități, sub pretextul ingerinței Rusiei”.

Directorul executiv al Centrului pentru protecția drepturilor cetățenilor din Republica Moldova, Tihon Zaraf, a spus că, potrivit „sondajelor de opinie închise, PAS își pierde sprijinul și nu poate conta pe câștigarea alegerilor”, așa că ne putem aștepta la diverse manipulări, „ca pe timpul guvernării Partidului democrat”. Între altele, potrivit acestuia, provoacă suspiciuni decalajul dintre numărul de alegători aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC) și populația reală a republicii, care ajunge la 600 de mii de oameni,.

Zaraf mai notează că guvernarea, încălcând principiul separației puterilor în stat, își asumă adesea atribuțiile judecătorilor/procurorilor și utilizează resursele administrative (programul de sprijin „Spor pentru Moldova” pentru angajații din sectorul public, anunțat de Guvern în timpul perioadei electorale).

„Puterea de stat nu poate și nu trebuie tratată drept proprietatea cuiva”, a subliniat expertul.

Activiștii civici i-au îndemnat pe cetățeni să participe masiv la alegerile din 5 noiembrie, fapt care „va ajuta la evitarea falsificării rezultatelor”.

 

Comentarii [ 2 ] Adaugă

  1. 26.10.2023 03:32:58 Grigore
    Cineva din ei au sansa bune...
  2. 26.10.2023 03:34:15 Nina
    Cred ca despre falsificarea rezultatelor pina chind dna Sandu este presedinte, noi nu putem se vorbim argumentat.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.