Reportaje

NORDGAZ FURNIZARE VA ÎNCEPE DIN 1 DECEMBRIE LIVRĂRILE DE GAZE LA PREŢUL DE 10 LEI CĂTRE INSTITUȚIILE DE MENIRE SOCIALĂ DIN GĂGĂUZIA

10 noiembrie, 2023
NORDGAZ FURNIZARE VA ÎNCEPE DIN 1 DECEMBRIE LIVRĂRILE DE GAZE LA PREŢUL DE 10 LEI CĂTRE INSTITUȚIILE DE MENIRE SOCIALĂ DIN GĂGĂUZIA
Din 1 decembrie, vor începe livrările de gaze către instituțiile de menire socială din Găgăuzia (școli, grădinițe, spitale) și, posibil, din Taraclia la preţul de 10 lei pentru metrul cub. Directorul companiei furnizoare de gaze Nordgaz-Furnizare, Alexandr Grosu, a anunțat vineri acest lucru, într-o conferință de presă susţinută la agenția „INFOTAG”.

Potrivit acestuia, chiar recent compania a avut o întâlnire cu operatorul Gagauz-Gaz și a transferat documentația necesară către Taraclia-Gaz.

Din 1 decembrie, compania plănuiește să înceapă furnizarea de gaze la preț redus doar pentru  instituțiile cu menire socială. Potrivit acestuia, prețul final, inclusiv TVA și alte cheltuieli, va fi de aproximativ 12 lei (față de 18,2 lei pe metrul cub în Republica Moldova). Acest lucru nu se referă la consumatorii casnici. Cu toate acestea, Grosu a spus că compania intenționează să deschidă un call center pentru a accepta cereri de la consumatorii casnici. El spune că locuitorii din Găgăuzia manifestă un interes sporit pentru trecerea la un nou furnizor, iar apeluri în acest sens deja sunt recepţionate.

„Nordgaz-Furnizare a încheiat un contract cu Zen Solar Enerji, din Turcia, pentru furnizarea a 100 de milioane de metri cubi de gaze. Compania turcă a transferat deja un avans de 3,5 milioane de euro pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale de furnizare”, a spus șeful companiei.

Grosu explică prețul mai mic la gaze prin faptul că acestea au fost achiziționate la prețuri de vară, care erau în jur de 250 de dolari per mia de metri cubi. (Ținând cont de prețul menționat în iunie, în „contractul” publicat pe site-ul başcanul Găgăuziei, prețul este de 160 de euro (171 USD) pentru 1 mie de metri cubi de gaz cu livrarea în Moldova inclusă – „I.”) .

Grosu n-a răspuns la întrebarea despre garanțiile pe termen lung de menținere a prețului redus și stabilității aprovizionării cu gaze. Șeful Nordgaz-Furnizare a remarcat că compania are trei contracte preliminare cu companii europene pentru furnizarea de gaze, dar nu le-a numit. El a promis că compania va ține o conferință de presă în fiecare vineri pentru a informa publicul despre aprovizionarea cu gaze.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 12.11.2023 04:30:00 Eva
    In Gagauzia lumea are incredsere in NordGaz...
  2. 12.11.2023 04:33:30 Filaret
    Sigur ca PAS si dna Sandu nu se permit asa ceva in Moldova.
  3. 12.11.2023 04:37:07 Boris
    Parca tot este real si posibil cu gaz eftin.
  4. 12.11.2023 04:38:35 LIlia
    Gagauzii au drept la asa eftingaz - 10 lei un metru de cub!
  5. 13.11.2023 11:58:54 Alena
    Stiu ca este greu, da in acelasi timp si posibil.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.