Reportaje

BAŞCANUL GĂGĂUZIEI, PREȘEDINTELE APG ȘI PRIMARUL TARACLIEI ACUZĂ AUTORITĂȚILE CĂ TIND SĂ MENŢINĂ MONOPOLUL „MOLDOVAGAZ”

14 noiembrie, 2023
BAŞCANUL GĂGĂUZIEI, PREȘEDINTELE APG ȘI PRIMARUL TARACLIEI ACUZĂ AUTORITĂȚILE CĂ TIND SĂ MENŢINĂ MONOPOLUL „MOLDOVAGAZ”
Başcanul Găguziei, Evghenia Guţul, preşedintele Adunării populare (APG), Dmitri Constantinov, şi primarul municipiului Taraclia, Veaceslav Lupov, acuză autorităţile moldoveneşti că vor să menţină monopolul Moldovagaz.

La o conferință de presă susţinută marți la agenția „INFOTAG”, guvernatorul a spus că „în ultimii ani, am tot auzit că cea mai importantă sarcină a Guvernului este liberalizarea pieței de gaze și diversificarea surselor de aprovizionare”.

„Am găsit furnizori alternativi, iar cu asistența noastră, companii din Germania și Turcia au semnat un contract pentru achiziționarea de gaze de pe piețele europene și furnizarea acestuia către Moldova. Compania moldovenească Nordgaz Furnizare s-a angajat să le livreze gaze consumatorilor finali din Găgăuzia, Orhei și Taraclia... Însă cele mai mari temeri ale noastre s-au confirmat - în loc să sprijine această inițiativă, autoritățile caută tot felul de modalități de a menține monopolul Moldovagaz,  o companie care n-a efectuat niciodată o reorganizare internă, conform legii”, a apreciat ea.

Guţul i-a amintit președintei Maia Sandu de promisiunea ei electorală că, dacă va câștiga, moldovenii vor avea gaz ieftin.

„Dar în timpul aflării la putere, gazul a devenit doar mai scump. Găgăuzia nu trebuie să sufere din cauza incompetenței și incapacității dumneavoastră de a negocia; nu vă amestecați în munca noastră și în rezolvarea problemelor oamenilor”, a cerut ea.

Potrivit participanților la conferință, Moldovagaz refuză să examineze cererile persoanelor fizice și juridice referitoare la trecerea la furnizorul (Nordgaz Furnizare), numărul solicitanţilor fiind de peste cinci mii.

Veaceslav Lupov a afirmat că „orice funcționar care obţine un mandat trebuie să lucreze pentru binele țării și al poporului”.

„Dar la noi, în Moldova, autorităţile actuale nu oferă posibilitatea de a primi gaze la un preț normal... Ele creează condiții insuportabile de viață în țară... Am o singură rugăminte - dacă cei care sunt astăzi la putere nu știu să guverneze țara, cum să rezolve problema cu gazele, cu bunăstarea oamenilor, atunci pur şi simplu să plece”, a spus el.

Anterior, guvernatorul a anunțat că Nordgaz Furnizare a achiziționat 100 de milioane de metri cubi de gaze, care vor fi furnizate Găgăuziei la preţul de 10 lei/mc, în situaţia în care tariful actual este de 18,2 lei.

 

Comentarii [ 5 ] Adaugă

  1. 15.11.2023 12:48:36 Fima
    Parca totul este real da innca nu este posibil...
  2. 15.11.2023 12:49:19 David
    Se vada ca dna bascan se joaca un rol.
  3. 15.11.2023 12:52:42 Grigore
    Nu este clar, cui trebue aceasta zarva?
  4. 15.11.2023 02:51:22 Tatiana
    Bine ca dl Constantinople este impregnated cu Bas can.
  5. 17.11.2023 05:10:15 Zinaida
    Im ne stoit idti protiv vlasti, eto je vsem poneatno.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.