Poster financiar

MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 175,1 MIL. LEI ($9,6 MIL.) DIN PLASAREA VMS

12 iulie, 2017
MINISTERUL FINANŢELOR A OBŢINUT ÎN BUGET 175,1 MIL. LEI ($9,6 MIL.) DIN PLASAREA VMS

Diminuarea ratei de bază de la 9% la 8% "a provocat" creşterea cererii la valorile mobiliare de stat (VMS), fapt ce a avut un impact asupra rentabilităţii hârtiilor de valoare. La licitaţia de marţi Ministerul Finanţelor a plasat hârtii de valoare în sumă de 175,11 mil. lei ($9,6 mil.), fiind cu 23,9 mil. lei mai puţin decât la licitaţia de săptămâna trecută. Indicele mediu al rentabilităţii a constituit 7,39-7,72%, comparativ cu rentabilitatea de 7,56-8% de la licitaţia precedentă.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital au confirmat prognozele anterioare potrivit cărora băncile vor începe "să se retragă" activ din certificatele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

"Rata la certificate a scăzut de la 9% la 8%. Resursele băncilor vor fi direcţionate spre creditarea sectorului real al economiei sau spre procurarea VMS. Indicele rentabilităţii VMS, de asemenea, se află la nivelul de 8%, însă veniturile obţinute din acestea nu se impozitează", a spus interlocutorul agenţiei.

Participanţii pieţei consideră că majorarea cererii la VMS va determina reducerea ratei acestora, cu condiţia că inflaţia se va tempera, fapt care se întâmplă, de obicei, în lunile de vară.

"Rentabilitatea VMS însă nu trebuie să scadă mai mult de 7-7,25%, deoarece aceasta ar însemna că rata hârtiilor de valoare va fi mai mică decât rata inflaţiei anuale, care la finele lunii iunie a constituit 7,3%", susţin experţii.

 

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.