Poster financiar

OBIECTIVUL MAIB ESTE DE A SPORI PROFITABILITATEA PENTRU A INVESTI ÎN DEZVOLTAREA ULTERIOARĂ A BĂNCII

23 august, 2021
OBIECTIVUL MAIB ESTE DE A SPORI PROFITABILITATEA PENTRU A INVESTI ÎN DEZVOLTAREA ULTERIOARĂ A BĂNCII

Moldova Agroindbank (MAIB) trebuie să-şi majoreze profitabilitatea, fără de care banca nu va avea bugete pentru investiţiile necesare, consideră partenerul fondului de investiţii Horizon Capital (unul dintre fondatorii consorţiului HEIM Partners Limited, care deţine 41,09% din capitalul MAIB), membru al Consiliului băncii, Vasile Tofan.

El a spus pentru corespondentul INFOTAG că sunt necesare investiții uriașe pentru modernizarea infrastructurii și tehnologiile băncii.

„Resurse, de asemenea, sunt necesare pentru a atrage şi menţine angajaţii, întrucât presiunea pe piaţa muncii este foarte mare, nu există destule cadre. În prezent, acest lucru se poate face printr-o utilizare mai bună a lichidităţii”, a spus Tofan.

Potrivit lui, conducerea băncii trebuie să facă totul cât mai simplu posibil şi comod, astfel încât oamenii şi întreprinderile să se crediteze la MAIB şi să utilizeze o varietate cât mai mare de servicii bancare.

Referindu-se la profitul băncii, Vasile Tofan a dus drept exemplu Georgia, o țară comparabilă cu Moldova după numărul de populație.

„În Georgia există două bănci care înainte de pandemie câştigau aproximativ $180 mil. pe an fiecare. Iar cel mai mare profit înregistrat de MAIB constituie $40 mil. Respectiv, cred că rentabilitatea băncii ar trebui majorată prin creşterea portofoliului de credite, precum şi prin sporirea cotei de piaţă a diferitelor sisteme de plăţi şi a serviciilor bancare mobile”, s-a arătat convins Tofan.

El consideră că acest lucru ar trebui să devină o preocupare constantă atât a acţionarilor, cât şi a administratorilor băncii.

“Prin creşterea profitabilităţii băncii, vom ajunge la un ROE de cel puţin 20% pe an. Acesta este nivelul pe care îl consider minim necesar pentru o economie cu profilul de risc al Moldovei. În caz contrar, pentru ce să mai investească un investitor în Moldova la un ROE de 10-15%, dacă există o mulţime de bănci în lume, care înregistrează un ROE semnificativ mai mare”, consideră Tofan.

Întrebat pe cât de realist este pentru o bancă din Republica Moldova să ajungă la o asemenea valoare a rentabilităţii capitalului, el a spus că „acesta este nivelul actual al băncilor din România”.

„Chiar şi gigantul rus Sber are un ROE de aproximativ 16%. Tinkoff Bank (Rusia), unde am fost acţionari – 40%, iar Kaspi Bank (Kazahstan) – 80%. În prezent, MAIB câştigă mai puţin decât costul capitalului pentru Moldova, a cărui valoare este de aproximativ 15%”, a conchis Tofan. (Textul integral al interviului citiţi pe site-ul agenţiei INFOTAG – www.infotag.md – la Rurica „Interviuri”).

 

Comentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 23.08.2021 06:42:36 Galina
    Dl Tofan are 100 de procente dreptate! Asa si este...
  2. 23.08.2021 06:43:53 Liviu
    Daca la MAIB ROE o sa fie mai mare de chit 20%, atunci nimeni nu o sa fie de acord sa vinde actiuni, asa socot eu.
  3. 23.08.2021 06:46:05 Grigore
    Ce pozitia sanatoase are acest actionar!
  4. 24.08.2021 05:46:12 Stanislav
    Sa vada ca actionarii straini vor chit mai mult bani...

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.