Poster financiar

ACŢIUNILE MAIB CU O VALOARE NOMINALĂ DE 200 LEI SUNT TRANZACŢIONATE LA BURSĂ DE 18 ORI MAI SCUMP

23 septembrie, 2021
ACŢIUNILE MAIB CU O VALOARE NOMINALĂ DE 200 LEI SUNT TRANZACŢIONATE LA BURSĂ DE 18 ORI MAI SCUMP

Valoarea record a acţiunilor celei mai mari instituţii financiare din ţară - Moldova Agroindbank (MAIB), a fost confirmată de cea de-a treia tranzacţie de la Bursa de Valori (BMV), în cadrul căreia investitorii au achiziţionat acest titlu la un preţ de 3600 lei per acţiune cu o valoare nominală de 200 lei.

Surse din cadrul BMV au relatat pentru agenţia INFOTAG că, miercuri, la acest preţ au fost vândute 20 de acţiuni ale MAIB, fapt ce a consolidat limita de preţ a valorilor mobiliare ale acestui emitent, fixată în luna septembrie.

În prezent, în poziţiile deschise pe piaţa reglementată, există două oferte ale investitorilor pentru achiziţionarea acţiunilor MAIB: 12 titluri la un preţ de 3000 lei per acţiune şi 50 de acţiuni la un preţ de 3400 lei.

Participanţii profesionişti pe piaţă, solicitaţi de corespondentul INFOTAG, clasifică achiziţionarea valorilor mobiliare ale băncii drept "investiţie profitabilă, dar pe termen lung".

"În situaţia când nu există instrumente financiare atractive pe piaţă pentru a investi resurse libere în acestea, achiziţionarea acţiunilor MAIB face posibilă cel puţin economisirea în siguranţă a banilor dacă nu este posibilă majorarea acestora", a spus sursa, considerând că, judecând după mărimea dividendelor plătite de bancă, randamentul investiţiei nu depăşeşte 6%.

Pentru investitorii care investesc resurse libere timp de un an sau doi, un astfel de indicator al profitabilităţii nu prezintă un mare interes, deoarece o rentabilitate aproximativă şi stabilă poate fi obţinută şi prin investiţii în valori mobiliare de stat.

"Cu toate acestea, luând în considerare capitalizarea băncii şi posibila plasare a unei IPO pe piaţa internaţională, pe termen lung, investiţia în titlurile unui astfel de emitent este interesantă", consideră participanţii de pe piaţă.

INFOTAG precizează: La sfârşitul anului 2020, MAIB a plătit dividende acţionarilor în valoare de 189 lei per acţiune. Valoarea contabilă a acţiunii depăşeşte 5 mii de lei ($283). În prima jumătate a anului 2021, profitul net al băncii a depăşit 274 mil. lei. MAIB are un capital de 5,3 mlrd. lei, activele băncii constituie 33,2 mlrd. lei.

 

Comentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 23.09.2021 12:18:25 Robert
    Este unicu activ in Moldova care creste fie care an!
  2. 24.09.2021 11:57:44 Ana
    Preet este destul de atractiv, da totus inca nu ajunge pina 5 000 de lei!
  3. 27.09.2021 05:45:59 Raisa
    Acum la bursa sunt numai cereri pentru cumpararea actuinii MAIB, nu sunt cerari pentru vinzare.

Se adaugă un comentariu

  • имя
  • email
  • mesaj
Vă mulțumim!
Comentariul a fost primit. Acesta va aparea pe site-ul după ce editorul îl aprobă.