Русский Română

Partide politice

PESTE 200 DE OBSERVATORI DIN PARTEA OSCE VOR MONITORIZA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN MOLDOVA

24 октября, 2014
PESTE 200 DE OBSERVATORI DIN PARTEA OSCE VOR MONITORIZA ALEGERILE PARLAMENTARE DIN MOLDOVA Pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, programate pentru 30 noiembrie, OSCE/ODIHR va trimite 233 observatori. Acest lucru a fost anunțat vineri, într-o conferință de presă, de șeful misiunii de observatori, Jan Petersen.

 

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a spus că OSCE/ODIHR a decis să creeze un grup de lucru de bază din 11 observatori internaționali și 22 observatori locali implicați pe termen lung. Aceşti for monitoriza procesul în toate raioanele din ţară. Alţi 200 de observatori vor fi implicaţi pentru o perioadă scurtă de timp, ei vor veni în ajunul zilei alegerilor, și vor lucra la urne în ziua alegerilor.

 

„Observatorii vor avea sarcina de a monitoriza procedura de vot, numărarea voturilor, anunțarea rezultatelor. Ei vor studia dacă alegerile corespund standardelor democratice, legislaţiei naţionale și normelor OSCE. Printre observatorii vor fi, de asemenea, reprezentanți ai Adunării Parlamentare a OSCE și a Consiliului Europei”, a spus Petersen.

 

Potrivit spuselor sale, „observatorii vor monitoriza situația din Republica Moldova și în perioada de după alegeri”.

 

„Misiunea va fi până la mijlocul lunii decembrie. Noi nu avem o agendă clară de ședere în Republica Moldova, ne vom baza pe monitorizarea campaniei. Observatorii vor reieşi din standardele aplicate în alte țări”, a declarat șeful misiunii.

 

El a menționat că „misiunea OSCE/ODIHR nu va juca rolul de poliţie electorală sau observator”.

 

„Nu suntem interesați de rezultatele alegerilor, ci doar de transparența și conformitatea acestora cu standardele internaționale. Vom atrage atenție la găurile din legislație, posibile manipulări, cursul campaniei. Pe baza verificării vor întocmi un raport, pe care îl vom prezenta în următoarea zi după alegeri, iar informații mai detaliate vor publica după opt săptămâni de la data alegerilor”, a spus Petersen.

 

OSCE/ODIHR pentru a 11 oară delegă în Republica Moldova misiune de observatori, continuând cooperarea începută în 1996. Misiunea OSCE/ODIHR de monitorizare a alegerilor și Misiunea OSCE în Republica Moldova acționează independent, în baza unui mandat separat.