Русский Română

Partide politice

„LA 25 DE ANI AI MOLDOVEI ESTE GREU SĂ GĂSEŞTI SUCCESE REALE, IAR DESPRE EŞECURI PUTEM SCRIE ROMANE” – ALEXANDRU MURAVSCHI

25 июля, 2016
„LA 25 DE ANI AI MOLDOVEI ESTE GREU SĂ GĂSEŞTI SUCCESE REALE, IAR DESPRE EŞECURI PUTEM SCRIE ROMANE” – ALEXANDRU MURAVSCHI

„Cât de trist nu ar fi, dar spre aniversarea de 25 de ani ai independenţei Moldovei este greu să găseşti succese reale, de care te-ai putea mândri, iar despre eşecuri poţi scrie romane”, consideră fostul vicepremier, fost ministru al Economiei, Alexandru Muravschi.

 

El a menţionat pentru „INFOTAG” că succesele obţinute în mare parte ţin de politica externă.

 

„Moldova este membrul cu drepturi depline al organizaţiilor internaţionale de autoritate: ONU, Consiliul Europei, OMC, FMI, BM şi altele. Dar nu cred că aceasta poate fi considerat succes considerabil deoarece aderarea la acestea este practic o procedură automată pentru noile state independente”, a spus expertul, atribuind la succese crearea bazei legislative complete, instituţii de stat funcţionale, precum şi instaurarea unui sistem democratic de succedare a puterii.

 

Potrivit spuselor sale, aceasta, însă, nu a dus la creşterea considerabilă a bunăstării oamenilor, formarea imaginii atractive a Moldovei pe arena internaţională.

 

„Moldova aşa şi nu a devenit un stat de drept funcţional, care se bucură de încrederea şi respectul cetăţenilor. În domeniul economic principalele eşecuri ţin de faptul că la baza reformelor desfăşurate (privatizarea, reforma funciară) au fost puse nu principiile eficienţei economice, ci dorinţa populistă de a împărţi totul”, consideră economistul.

 

„S-a făcut după metoda lui Şaricov (Şaricov eroul al romanului „Inimă de câine” de Bulgacov – „I”). Însă unii „şaricovi” s-au adeverit a fi mai hapsâni. O omisiune rămâne incapacitatea autorităţilor de a forma la nivel de stat principii de comportament care ar uni oamenii”, este convins expertul.

 

În opinia sa, societatea şi ţara şi astăzi sunt divizate pe principiul teritorial, lingvistic, politic şi naţional.

 

„Astfel că aniversarea a 25 de ani de la proclamarea independenţei Moldovei poate fi numită sărbătoare destul de superficial”, a spus Muravschi.