Cultură şi sport

DENUMIRILE GEOGRAFICE DE PE TERITORIUL MOLDOVEI VOR FI SCRISE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

26 aprilie, 2024

Denumirile geografice de pe teritoriul Moldovei vor fi scrise în limba română. Conform INFOTAG, Parlamentul a adoptat vineri în a doua lectură o lege conform căreia aceasta se referă la elementele naturale, teritoriile istorice și culturale.

Scopul noii legi este standardizarea, utilizarea și protejarea numelui geografice pentru dezvoltarea și promovarea moștenirii naturale, turistice, culturale și istorice a Moldovei. Conform legii, în zonele populate de minorități naționale și în cazul unei cereri suficiente, numele geografice vor fi indicate în limba română și în limbile minorităților vorbite de locuitorii acestor localități. Potrivit noii legi, va fi creată o Comisie Națională pentru Denumiri Geografice - un organ colegial cu statut consultativ, creat împreună cu Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru.

În compunerea sa vor fi incluși reprezentanți delegați de organele centrale de administrație publică, asociațiile reprezentative ale autorităților locale, Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, mediul academic și societatea civilă. Comisia va fi responsabilă pentru examinarea cererilor de stabilire a denumirilor geografice și va emite opinii cu privire la aceste cereri. De asemenea, este prevăzută crearea unui Sistem de Informații „Registrul Denumiri Geografice”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.28 19:04 Ana
    Corect, asa si trebue!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.