Русский Română

Partide politice

OAZU NANTOI: LA ÎNCEPUTUL INDEPENDENŢEI MOLDOVA AVEA DOAR TREI SARCINI, CĂROR NOI NU LE-AM FĂCUT FAŢĂ

25 июля, 2016
OAZU NANTOI: LA ÎNCEPUTUL INDEPENDENŢEI MOLDOVA AVEA DOAR TREI SARCINI, CĂROR NOI NU LE-AM FĂCUT FAŢĂ

La începutul independenţei Moldova avea în faţă doar trei sarcini: să consolideze societatea în baza cetăţeniei, să creeze statul şi economia naţională, dar noi nu am făcut faţă acestor sarcini, consideră unul dintre politologii moldoveni, directorul de program al Institutului de Politici Publice, membrul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Oazu Nantoi.

 

Comentând la solicitarea „INFOTAG” realizările şi omisiunile ţării timp de cei 25 de ani de independenţă, el a menţionat că „după viteza cu care autorităţile RM au ajuns la avariţie, corupţie şi răfuieli interne devine clar de ce nicio guvernare nu s-a ocupat de realizarea acestor sarcini”.

 

„Acum proiectul statalităţii RM arată neconvingător. Când practic fiecare al treilea tânăr, conform sondajelor, doreşte să plece din ţară aceasta este practic o sentinţă pentru republică”, a spus Nantoi.

 

Totuşi, el rămâne optimist şi afirmă că „este mai uşor să lansezi o afacere decât să o închizi”.

 

Politicianul consideră că timp de 25 de ani cetăţenii Moldovei au primit „libertate personală, pe care nu o aveau în URSS, dar nu au fost capabili să o gestioneze”.

 

El este convins că „nici un regim autoritar nu este veşnic. Moldova are exemplul României, care, fără probleme, a reuşit să se afirme ca stat”.

 

„Mai avem speranţa spre un viitor luminos, dar aceasta trebuie să şi-o dorească toţi cetăţenii”, a subliniat Nantoi.