Reportaje

27.10.2005 ASOCIAŢIA „PRO EUROPA” A PROPUS UN PLAN DE REZOLVARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

27.10.2005 ASOCIAŢIA „PRO EUROPA” A PROPUS UN PLAN DE REZOLVARE A CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

Chişinău. 27 octombrie. (INFOTAG). Asociaţia transnistreană „Pro Europa” a elaborat propriul plan-strategie de rezolvare a conflictului transnistrean şi mecanismul de realizare a acestuia, a anunţat, joi, preşedintele organizaţiei, Boris Asarov, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

„Pro Europa” susţine că toate planurile care au fost propuse recent, inclusiv Planul Iuşcenco, sînt detaşate de realitate, nu stipulează acţiunile concrete. Organizaţia propune înfiinţarea în Moldova a unui Comisariat Suprem al ONU pentru problemele Transnistriei, care să fie abilitat cu dreptul de a-i numi sau demite pe politicienii şi funcţionarii transnistreni, de a înfiinţa şi reorganiza ministerele şi departamentele.

Potrivit lui Asarov, asemenea reprezentanţe ale ONU activează în Bosnia. Boris Asarov a mai pledat pentru revizuirea atribuţiilor misiunii observatorilor militari, pentru că „actualele forţe de menţinere a păcii nu fac nimic”; pentru desfiinţarea ministerelor Justiţiei, Economiei, Securităţii de Stat, a armatei transnistrene.

Liderul „Pro Europa” a menţionat că strategia nu prevede atribuirea vreunui statut regiunii transnistrene, fiind suficientă doar o autonomie largă, după exemplul Găgăuziei.

Totodată, a opinat Asarov, şansele de realizare a planului lansat de „Pro Europa” sînt minime, pentru că guvernanţii din Moldova deocamdată nu au suficientă voinţă politică pentru a întreprinde acţiuni active.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.