Reportaje

19.06.2006 ROLUL UCRAINEI ÎN REZOLVAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN VA CREŞTE

19.06.2006 ROLUL UCRAINEI ÎN REZOLVAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN VA CREŞTE

Chişinău, 19 iunie (INFOTAG) Rolul Ucrainei în rezolvarea problemei transnistrene va creşte, susţine directorul Centrului de cercetare din Zona de frontieră a Ucrainei de Sud, Vladimir Corobov.

Luni, într-o conferinţă de presă dedicată perspectivelor de reglementare transnistreană, susţinută la Agenţia INFOTAG, el a declarat că democratizarea regiunii transnistrene este legată de planul preşedintelui ucrainean, Viktor Iuşcenko, care a propus ca transformările în regiune să debuteze cu alegeri transparente, corecte, democratice şi bazate pe concurenţă.

Corobov a prezentat broşura „Renovarea Transnistriei”, pe care a scris-o în colaborare cu Gheorghi Beanov şi care este dedicată rezultatelor alegerilor în Sovietul Suprem de la Tiraspol. În opinia autorilor, creşterea rolului Kievului în rezolvarea conflictului de pe Nistru face posibilă afirmaţia despre „ucrainizarea” procesului de pacificare.

Gheorghi Beanov a spus că, după martie 2006, cînd a fost instituit noul regim vamal la graniţa moldo-ucraineană, au apărut dificultăţi în comerţul cu partenerii transnistreni. Acum, după ce agenţii economici din regiune pot obţine înregistrare provizorie la Chişinău, situaţia se îmbunătăţeşte.

În opinia specialiştilor de la Herson, în procesul de reglementare se impune o dinamică ascendentă fără evoluţii bruşte, pentru a nu agrava divergenţele care există. Autorii au chemat părţile implicate în conflict la un dialog civil, bazat pe o colaborare umanitară internaţională necondiţionată politic. INFOTAG precizează: Centrul de cercetare din Zona de frontieră a Ucrainei de Sud, în anul 2004, a organizat pînă acum 2 conferinţe la care au participat reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.