Reportaje

21.06.2006 ORGANIZAŢIILE PENTRU DREPTURILE OMULUI DIN MOLDOVA SÎNT ÎNGRIJORATE FAŢĂ DE MODUL ÎN CARE POLIŢIA TRATEAZĂ PERSOANELE REŢINUTE

21.06.2006 ORGANIZAŢIILE PENTRU DREPTURILE OMULUI DIN MOLDOVA SÎNT ÎNGRIJORATE FAŢĂ DE MODUL ÎN CARE POLIŢIA TRATEAZĂ PERSOANELE REŢINUTE

Chişinău, 21 iunie (INFOTAG) Organizaţiile pentru drepturile omului din Republica Moldova sînt îngrijorate în legătură cu modul în care poliţia îi tratează pe cetăţenii reţinuţi şi cu condiţiile de detenţie în izolatoare.

Reprezentantul organizaţiei „Amnesty International Moldova”, Veaceslav Ţurcan, a menţionat, miercuri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Agenţia INFOTAG cu prilejul Zilei Internaţionale a ONU pentru sprijinirea victimelor torturii (26 iunie), că „tortura şi tratamentul inuman au o răspîndire largă în republică”. La conferinţă au mai participat reprezentanţi ai Institutului de Reforme Penale, ai Centrului medical de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”, ai Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului în Moldova, ai organizaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”.

Problema este cu atît mai gravă cu cît poliţiei i se stabileşte un plan de descoperire a crimelor şi i se acordă premii în funcţie de numărul de dosare descoperite. În plus, majoritatea izolatoarelor sînt situate la subsol şi, practic nu se aerisesc. Mulţi avocaţi în teritoriu nu pot apăra drepturile clienţilor lor, pentru că nu cunosc normele şi exigenţele internaţionale. În Republica Moldova se implementează programul „Avocaţii şi drepturile omului”, în cadrul căruia avocaţii se perfecţionează, se familiarizează cu experienţa colegilor din alte ţări. Legislaţia în vigoare prevede sancţiuni pentru tortură şi violenţă. Persoanele reţinute au dreptul să aleagă singure avocatul şi să insiste asupra unei expertize medicale independente, a spus Veaceslav Ţurcan.

El a anunţat că „Amnesty International” a trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dosarele lui Serghei Gurgurov şi Vitalie Colibaba, care au fost torturaţi de poliţişti. Deşi au fost prezentate probe, Procuratura a refuzat pornirea urmării penale împotriva oamenilor legii.

Reprezentantul organizaţiei neguvernamentale „Juriştii pentru drepturile omului”, Vladislav Gribincea, a menţionat că, în anul 2005, CEDO a judecat circa 600 de dosare privind tortura şi violenţa faţă de cetăţenii reţinuţi în R.Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.