Reportaje

06.07.2006 ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ „AMICI DEI BAMBINI” LANSEAZĂ UN NOU PROIECT DE ADOPŢII NAŢIONALE ÎN R.MOLDOVA

06.07.2006 ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ „AMICI DEI BAMBINI” LANSEAZĂ UN NOU PROIECT DE ADOPŢII NAŢIONALE ÎN R.MOLDOVA

Chişinău, 6 iulie, (INFOTAG). Asociaţia obştească internaţională „Amici dei Bambini” (Italia) lansează un nou proiect de adoptare a copiilor din Republica Moldova. În cadrul proiectului care urmează să se încheie în martie 2007 vor fi înfiaţi 40 de copii, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Eugenia Goncear, preşedintele Comitetului Naţional pentru Adopţii.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Goncear a informat că, în Moldova, an de an, numărul familiilor care doresc să înfieze un copil creşte, astfel, rămîn tot mai puţin copii orfani. În anul 2002, au fost 294 de copii de acest fel, în 2003 – 295, pe cînd acum proiectul antrenează în total 94 de copii. „Sperăm ca după implementarea proiectului să avem 30 de familii adoptive şi 80 de candidaţi noi de părinte adoptiv”, a spus Goncear, precizînd că proiectul prevede înfierea copiilor de către cetăţeni ai Republicii Moldova.

Alexandr Ţuşca, coordonator de proiect „Amici dei Bambini” în Moldova, a spus că pregătirile pentru implementarea proiectului au demarat încă în anul 2005. A fost constituit un Consiliu coordonator pentru organizarea şi evaluarea activităţilor proiectului, stabilite serviciile specializate, responsabile de controlul în sistemul de adopţii ale copiilor moldoveni.

Totodată, avînd în vedere practicile italiene în domeniul adopţiilor, au fost organizate cursuri pentru activiştii proiectului, inaugurate puncte de servicii sociale, compuse din asistent social, psiholog, consiliu de tutelă şi părinţi adoptivi. De asemenea, a fost înfiinţată Asociaţia părinţilor adoptivi care, acum, acordă tot sprijinul în activităţile de înfiere. Coordonatorii proiectului spun că numărul cazurilor de întoarcere a copiilor la casele de copii este minim, pentru că participanţii la proces urmează în prealabil o pregătire serioasă. Părinţii adoptivi primesc lunar cîte 200 de lei pentru un copil înfiat.

“În prezent, 47 de adolescenţi au părinţi adoptivi din străinătate. Dar nu sînt copiii cei mai buni. Apropo, aceasta este o condiţie a Programului Naţional de Adopţii. Copiii noştri trebuie să rămînă în Moldova, atunci vom fi siguri de soarta lor”, a spus Goncear.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.