Reportaje

20.09.2006 SIDA VA OFERI $3 MLN. PENTRU CONSOLIDAREA SOCIETĂŢII CIVILE DIN R.MOLDOVA

20.09.2006 SIDA VA OFERI $3 MLN. PENTRU CONSOLIDAREA SOCIETĂŢII CIVILE DIN R.MOLDOVA

Chişinău, 20 septembrie. (INFOTAG). Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (SIDA) a lansat la Chişinău un program nou de consolidare a societăţii civile din R.Moldova, în valoare totală de $3 mln.

Hans Lundquist, directorul Biroului SIDA în Moldova, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că proiectul va fi implementat în perioada anilor 2006-2008, şi va fi administrat de Fundaţia Soros-Moldova (FSM) şi Fundaţia Eurasia-Moldova (FEM). „Scopul programului este de a ajuta societatea civilă din Moldova să meargă mai sigur spre procesele democratice, să combată mai eficient corupţia, să desfăşoare alegeri libere şi corecte, să reintegreze social deţinuţii, a precizat Hans Lundquist. El a amintit că Suedia susţine diverse proiecte în Moldova şi urmăreşte crearea unor condiţii în care cetăţenii republicii să poată depăşi sărăcia cu forţele proprii.

Victor Ursu, director executiv FSM, a spus că în cadrul proiectului organizaţiile neguvernamentale (ONG) din Moldova, inclusiv din stînga Nistrului, vor putea primi granturi. „În special vom susţine ONG-urile din regiune care doresc să lanseze programe de dezvoltare şi consolidare a societăţii, vom acorda granturi pentru mass-media electronică independentă. A fost creată o reţea de posturi TV locale, care deja beneficiază de asistenţa noastră”, a informat el.

Sorin Mereacre, director FEM, a anunţat că, în cei trei ani ai programului, suma totală a granturilor pe care le va oferi FEM va fi de $1,5 mln., din care $1 mln. va fi acordat în cadrul programului finanţat de SIDA. ”Vom finanţa proiectele de participare a cetăţenilor la buna guvernare şi la realizarea reformelor politice, de susţinere a alegerilor libere şi corecte, dar şi a rolului mass-media şi societăţii civile în lupta împotriva corupţiei”, a spus Mereacre.

Referindu-se la integrarea socială a foştilor deţinuţi, el a declarat că, pe parcursul a 3 ani, va fi acordat un grant în valoare de $600 mii Institutului de Reforme Penale.

INFOTAG precizează: Suedia acordă asistenţă Republicii Moldova din anul 1996. Pînă în anul 2006, suma totală a finanţărilor suedeze a atins nivelul de $12,5 mln.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.