Reportaje

21.09.2006 ISTORICII MOLDOVENI SÎNT ÎMPOTRIVA CURSULUI DE ISTORIE INTEGRATĂ

21.09.2006 ISTORICII MOLDOVENI SÎNT ÎMPOTRIVA CURSULUI DE ISTORIE INTEGRATĂ

Chişinău, 21 septembrie, (INFOTAG). Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova protestează faţă de includerea cursului de istorie integrată în învăţămîntul preuniversitar.

Preşedintele Asociaţiei, Anatol Petrenco, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că disciplina nouă contravine Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova, adoptate în anul 1991, încalcă dreptul copiilor la informaţie veridică, nu corespunde normelor pedagogice. Astfel, manualul de istorie integrată pentru clasa a XI-a este ilustrat abundent cu portrete ale liderilor URSS, descrie biografiile şi realizările acestora, fără a aminti cîte persoane au suferit şi şi-au pierdut viaţa de pe urma „reformelor” implementate de aceşti poticieni. Noul curs de istorie acreditează ideea că moldovenii şi românii sînt două popoare diferite, cu culturi şi limbi care se deosebesc, a menţionat istoricul.

În opinia sa, scopul istoriei integrate este de a propaga politica sovietică şi a dezinforma generaţia tînără. Istoria nouă justifică acţiunile conducătorilor sovietici, ceea ce constituie un lucru inadmisibil. „În viziunea noastră, trebuie să se revină la metoda veche, prin care şcolarii şi liceenii studiau două cursuri de istorie: istoria universală şi istoria românilor”, a opinat Preşedintele Asociaţiei Istoricilor.

El a amintit că elevii şi profesorii unor instituţii de învăţămît din R.Moldova s-au pronunţat împotriva istoriei noi, dar au fost presaţi de instanţe ierarhic superioare. Asociaţia a adresat solicitări ministrului Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Victor Ţvircun, i-a trimis o scrisoare Preşedintelui Vladimir Voronin, dar nu a urmat nici o reacţie. Dacă noul curs de istorie nu va fi anulat pînă la 1 octombrie, istoricii vor organiza o acţiune de protest, a promis Anatol Petrenco.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.