Reportaje

25.09.2006 ONG-URI DIN R.MOLDOVA SUSŢIN CĂ ACCESUL POPULAŢIEI LA INFORMAŢIE NEOFICIALĂ ESTE LIMITAT

25.09.2006 ONG-URI DIN R.MOLDOVA SUSŢIN CĂ ACCESUL POPULAŢIEI LA INFORMAŢIE NEOFICIALĂ ESTE LIMITAT

Chişinău, 25 septembrie, (INFOTAG). Populaţia Republicii Moldova, mai ales, din mediul rural, nu are acces la informaţii cu caracter oficial, iar autorităţile de resort refuză să le ofere, a declarat, luni, Preşedintele Centrului de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie „Acces-Info”, Vasile Spinei, într-o conferinţă de presă, susţinută la Agenţia INFOTAG, cu prilejul Zilelor Dreptului de a Şti.

Spinei a subliniat că de foarte multe ori funcţionarii de rang inferior nu prezintă informaţia de teama că acestea vor submina autoritatea organizaţiilor lor, pe cînd informaţia, dacă nu constituie secret de stat sau comercial, nu poate fi proprietate a instituţiei. „Orice persoană are dreptul să solicite datele necesare şi să obţină răspuns la solicitare, în termen de 15 zile. În R.Moldova se vorbeşte mult despre accesul liber la informaţie, dar se face foarte puţin, iar oamenii care nu îşi cunosc drepturile nu dau dovadă de iniţiativă”, a menţionat preşedintele „Acces-info”.

El a amintit că cetăţeanul căruia i se refuză oferirea de informaţie este în drept să se adreseze judecăţii şi că 50 de dosare privind oferirea de informaţie se află acum pe rol în instanţele judecătoreşti. Totodată, unele instituţii publică periodic datele oficiale pe site-urile Internet, pe cînd altele nici nu răspuns la scrisori şi apeluri telefonice, a spus Spinei.

Zilele Dreptului de a Şti se desfăşoară în R.Moldova pentru a treia oară. În perioada 25 – 30 septembrie, la Chişinău şi în raioanele ţării vor avea loc seminare tematice, „mese rotunde”, conferinţe cu participarea organizaţiilor neguvernamentale şi a experţilor internaţionali, din Ungaria, România, Estonia, Ucraina.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.