Reportaje

28.09.2006 CIRCA 80% DIN PERSOANELE DE VÎRSTA A TREIA DIN R.MOLDOVA NU ÎŞI CUNOSC DREPTURILE

28.09.2006 CIRCA 80% DIN PERSOANELE DE VÎRSTA A TREIA DIN R.MOLDOVA NU ÎŞI CUNOSC DREPTURILE

Chişinău, 28 septembrie, (INFOTAG). Circa 80% din persoanele de vîrsta a treia din R.Moldova nu sînt familiarizaţi cu drepturile lor, arată un sondaj de opinie, realizat de organizaţia „A doua respiraţie pentru oamenii de vîrsta a III-a şi cei cu disabilităţi din mun. Bălţi”, care coordonează activităţile organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia drepturilor celor vîrstnici din ţară.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, joi, persoane de vîrstă înaintată şi ONG-uri participante la programul SEEN al organizaţiei „HelpAge International” au avut o întrunire naţională la hotelul „Naţional” din Chişinău, în care au făcut bilanţul celor 4 ani de activitate a programului în Moldova, au discutat probleme ale persoanelor de vîrsta a treia, oportunităţi de apărare a drepturilor acestora.

În anul 2004, în cadrul programului SEEN, au avut loc 3 întîlniri naţionale ale ONG-urilor din domeniu cu persoane de vîrsta a treia, în care au fost abordate probleme de discriminare, s-au discutat convenţiile privind protecţia drepturilor celor vîrstnici. Organizaţia “A doua respiraţie” a elaborat şi a publicat un buletin informativ pentru persoanele de vîrsta a III-a, despre noile legi în domeniul sănătăţii, protecţiei sociale, asistenţei juridice. De asemenea a fost publicată în limba română broşura „Planul or.Madrid de Acţiune în problemele îmbătrînirii”, adresat persoanelor în etate, asistenţilor sociali, ONG-urilor.

La programul SEEN, pe care „HelpAge International” îl implementează în Europa de Sud-Vest, participă organizaţii din R.Moldova, Serbia şi Muntenegru, Albania, Bosnia, Herţegovina, Macedonia, România, Bulgaria. Organizaţia “A doua respiraţie” lucrează cu persoane de vîrsta a III-a din anul 1998. Pirncipalele activităţi sînt prestarea de servicii sociale, ajutorarea, apărarea drepturilor persoanelor respective, difuzarea de materiale informative.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.