Reportaje

16.11.2006 ORGANIZAŢIILE PACIFISTE SÎNT NEMULŢUMITE DE PROIECTUL DE LEGE PRIVIND SERVICIUL DE ALTERNATIVĂ

16.11.2006 ORGANIZAŢIILE PACIFISTE SÎNT NEMULŢUMITE DE PROIECTUL DE LEGE PRIVIND SERVICIUL DE ALTERNATIVĂ

Chişinău, 16 noiembrie, (INFOTAG). Organizaţiile pacifiste din Moldova dezaprobă proiectul de leve cu privire la serviciul militar de alternativă.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale Pacifiste de Drept „Pacifism fără frontiere”, Anatolii Guţu, a apreciat, joi, 16 noiembrie, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că documentul încalcă drepturile omului şi contravine normelor internaţionale, că pînă acum, cererile de îndeplinire a serviciului de alternativă se depuneau cu 2 luni înainte de încorporare, iar în noua redacţie a legii acest termen a fost redus pînă la 10 zile – perioadă în care „este imposibil să aduni toate documentele necesare, mai ales, în cazul locuitorilor din mediul rural”.

Guţu a afirmat că proiectul de lege nu prevede nici o înlesnire la îndeplinirea serviciului de alternativă pentru persoanele cu studii superioare şi, în cazul în care actul legislativ va fi adoptat, acestea vor trebui să lucreze pe tot parcursul celor 18 luni, după care vor trebui luate în evidenţa militară, şi nu înregistrate la direcţia pentru serviciul de alternativă. În plus, Asociaţia susţine că termenul serviciului militar şi al celui civil trebuie să fie acelaşi, de 12 luni.

Anatolii Guţu a informat că pacifiştii s-au adresat organizaţiilor de resort, dar majoritatea propunerilor lor au fost respinse.

Serghei Cugut, preşedintele organizaţiei tinerilor pacifişti, a amintit că autorităţile militare au un plan de încorporare a recruţilor, în care este stabilit numărul de tineri, care urmează să îndeplinească serviciul de alternativă, iar celorlalţi, pur şi simplu, li se refuză această posibilitate.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.