Reportaje

22.11.2006 ORGANIZAŢIILE DIN DOMENIUL LOCATIV SÎNT NEMULŢUMITE DE MODUL DE REFORMARE A GOSPODĂRIEI COMUNAL-LOCATIVE

22.11.2006 ORGANIZAŢIILE DIN DOMENIUL LOCATIV SÎNT NEMULŢUMITE DE MODUL DE REFORMARE A GOSPODĂRIEI COMUNAL-LOCATIVE

Chişinău, 22 noiembrie, (INFOTAG). Organizaţiile de experţi şi cele locative sînt nemulţumite de modul în care se implementează reforma gospodăriei comunal-locative şi au formulat propuneri proprii pe care le discută activ cu comisia parlamentară specializată.

Preşedintele Institutului European, Victor Doraş, a opinat, marţi, 21 noiembrie, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, că „toată reforma se reduce la Legea condominiului în fondul locativ, adoptată încă în anul 2000, dar care tot nu funcţionează”. „Legea nu permite o reglementare normală a sferei locative, deservirea şi exploatarea blocurilor. Amendamentele pe care le-a operat Guvernul nu îmbunătăţesc legea, ci o înrăutăţesc din punctul de vedere al aplicării practice”, a apreciat el.

Doraş a atenţionat asupra faptului că legea nu defineşte în mod expres relaţiile de proprietate, mecanismele de administrare şi de control. În opinia sa, „documentul oferă un număr enorm de posibilităţi de manipulare şi folosire abuzivă a proprietăţilor din interiorul blocurilor, fără să le garanteze locatarilor protecţia de asemenea abuzuri. Locatarii rămîn lipsiţi de drepturi. Ei au un singur drept – să plătească şi să poarte răspundere, dar nu dispun de mecanisme reale pentru a-şi administra proprietatea”, a declarat el.

Ala Poltavcenco, preşedintele Uniunii Asociaţiilor Proprietarilor de Locuinţe Privatizate (APLP), a opinat că modificările propuse la legea condominiului nu fac decît să încurce lucrurile şi mai mult. „După privatizare, la balanţa întreprinderilor pentru deservirea fondului locativ au fost trecute blocuri vechi, care au cîte 30 de ani şi peste. Nu există nici un plan de reparaţie, exploatare şi întreţinere a lor, pe cînd anual e nevoie de fonduri în aceste scopuri”, a subliniat ea.

Poltavcenco a spus că furnizorii de servicii comunale nu au grijă de reţelele din interiorul blocurilor şi nu participă deloc la reparaţia acestora, considerînd că este de datoria locatarilor. „Acum, sînt în vigoare cîteva legi care reglementează activitatea în domeniul locativ. Astfel, potrivit unei hotărîri de Guvern, furnizori de servicii trebuie să încheie contracte directe cu locatarii. Dar acestea nu sînt în avantajul societăţii „Termocom”, nici al regiei „Apă-Canal”, care preferă să lucreze cu întreprinderile pentru deservirea fondului locativ şi, dacă este necesar, să debranşeze de la reţea tot blocul, şi nu unele apartamente”, a afirmat preşedintele Uniunii APLP.

Ea a mai spus că e necesară o lege unică care să reglementeze toate relaţiile şi să stabilească regulile de comportare pentru fiecare participant.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.