Reportaje

04.12.2006 REZULTATELE NUMĂRĂRII ÎN PARALEL A VOTURILOR ÎN ALEGERILE DE BAŞCAN AL GĂGĂUZIEI NU DIFERĂ CU MULT DE CELE OFICIALE

04.12.2006 REZULTATELE NUMĂRĂRII ÎN PARALEL A VOTURILOR ÎN ALEGERILE DE BAŞCAN AL GĂGĂUZIEI NU DIFERĂ CU MULT DE CELE OFICIALE

Chişinău, 4 decembrie. (INFOTAG). Rezultatele numărării în paralel a voturilor în alegerile de başcan al Unităţii Teritorial-Administrative (UTA) Găgăuzia, din 3 decembrie, nu diferă cu mult de cele prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC) a regiunii. Numărarea paralelă a fost efectuată de observatorii Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), iar rezultatele au fost enunţate luni, 4 decembrie, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Paul Strutzescu, preşedintele LADOM, a spus că Mihail Formuzal a beneficiat de 33,99% fin totalul sufragiilor alegătorilor, Nicolai Dudoglo – 31,42%, Gheorghs Tabunşcic – 23,96%, Alexandru Stoianoglo – 10,62%. Datele LADOM arată că 61,5% din alegători au participat la scrutin, iar 8,4% au votat pe listele suplimentare. În fond, cei 140 de observatori ai LADOM nu au observat nereguli majore, care ar fi putut influenţa cumva rezultatele alegerilor.

Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), a spus că, în linii mari, alegerile din Găgăuzia pot fi considerate bune şi echitabile, iar un succes sigur este rata mare de participare la alegeri, după ce în ultimele alegeri de başcan doar 42% din populaţia cu drept de vot.

Boţan a apreciat că trecerea candidaţilor independenţi Formuzal şi Dudoglo în al doilea tur de scrutin poate fi considerată un succes al democraţiei, iar faptul că Tabunşcic (başcanul în exerciţiu) nu a trecut de primul tur, deşi s-a bucurat de susţinerea masivă a Partidului Comuniştilor, atestă o schimbare a preferinţelor electoratului în regiunea respectivă. Directorul ADEPT a estimat că succesul înregistrat de Dudoglo se datorează unei tactici electorale bine puse la punct, în special, concentrării campaniei electorale în cîteva localităţi în care concurentul ştia că va obţine rezultate maxime.

Pentru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), care a monitorizat 10 instituţii mass-media locale şi naţionale, a spus că, la modul general, mass-media a picat exerciţiul democraţiei în ceea ce priveşte reflectarea corectă şi echitabilă a candidaţilor, iar rezultatele obţinute în alegeri constituie o pedeapsă a instituţiilor de presă, care „deşi au fost imparţiale, nu s-au bucurat de credibilitate în rîndul alegătorilor”.

ADEPT, LADOM şi API au desfăşurat acţiunile de monitorizare în cadrul proiectului „Alegeri libere şi corecte pentru Guvernatorul Găgăuziei”, care se implementează, în perioada octombrie 2006 – ianuarie 2007, cu suportul financiar al Fundaţiei Eurasia în Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.