Reportaje

12.12.2006 POLONIA AJUTĂ PRESA DIN MOLDOVA SĂ SE DEZVOLTE MAI ACTIV

12.12.2006 POLONIA AJUTĂ PRESA DIN MOLDOVA SĂ SE DEZVOLTE MAI ACTIV

Chişinău, 12 decembrie. (INFOTAG). Centrul Est-European pentru Democraţie din Polonia ajută presa locală din R.Moldova să se dezvolte mai activ. În acest scop, în toamna anului 2006, a fost implementat proiectul „Ziarul independent local ca întreprindere mică şi instituţie de advocacy”.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, într-o conferinţă de presă, susţinută de autorii proiectului, Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, a spus că în cadrul acestui proiect 24 de jurnaliştii de la 12 ziare locale au urmat cursuri de instruire, susţinute de experţi media din Polonia, şi au fost ajutaţi să înţeleagă mai bine tehnicile occidentale de cooperare şi influenţa asupra autorităţilor publice locale, planificarea strategică a afacerii media, oportunităţile de dezvoltare a ziarului.

Experţii poloneză au selectat 5 ziare din cele 12 - „SP” (Bălţi), „Unghiul” (Ungheni), „Observatorul de nord” (Soroca), „Glia Drochiană” (Drochia) şi „Ecoul Nostru” (Sîngerie), - care au beneficiat de asistenţă complexă, dar şi de o vizită de studiu în Polonia, pentru 10 colaboratori. Cele 5 publicaţii vor mai primi cîte un calculator performant, cu programe licenţiate, în valoare de $5 mii fiecare, a spus directorul executiv al API.

Petr Marcineak, ex-ambasador al Poloniei în Moldova, director de proiect la Centrul Est-European pentru Democraţie din Polonia, a afirmat că, în perioada în care a lucrat în Moldova, a observat că mass-media se confruntă cu probleme, inclusiv de ordin financiar. „Cunoaştem bine presa centrală a Moldovei, dar mai puţin - cea locală. De aceea am decis să lansăm un proiect anume în susţinerea presei locale, or, calitatea democraţiei depinde în mare parte şi de calitatea independenţei ziarelor”, a apreciat Marciniak. El a promis că proiecte similare vor mai fi lansate în Moldova.

Experţii media, Agnieszka Nowinska şi Arkadeusz Grushot, prezenţi la conferinţă, au calificat presa locală din Moldova dreptul una activă şi independentă.

INFOTAG precizează: În anul curent, Polonia a cordat Republicii Moldova asistenţă în valoare de cca 1 mln. euro, din care au fost finanţate 12 proiecte, în special, în domeniul dezvoltării democraţiei în Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.