Reportaje

15.12.2006 PERSOANELE ÎN ETATE CONSTITUIE PESTE 13% DIN POPULAŢIA ŢĂRII

15.12.2006 PERSOANELE ÎN ETATE CONSTITUIE PESTE 13% DIN POPULAŢIA ŢĂRII

Chişinău, 15 decembrie. (INFOTAG). Numărul persoanelor vîrstnice în R.Moldova constituie 13,2% din populaţie, majoritatea lor trăiesc sub limita sărăciei, a anunţat Nadeem Haider, manager pentru Moldova al organizaţiei HelpAge International (HAI), la conferinţa de finalizare a proiectului “Reintegrarea socială a persoanelor vulnerabile, marginalizate, în etate din comunităţile rurale din sudul Moldovei” care s-a desfăşurat, vineri, la Chişinău.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Haider a spus că pensia lunară a persoanelor în etate este de cca 450 de lei ($35); bătrînii duc o viaţă foarte grea, mai ales, din cauza că mulţi sînt şi singuratici. “Astfel, proiectul nostru, care s-a desfăşurat în perioada aprilie 2005- decembrie 2006, a avut drept scop susţinerea acestor persoane în integrarea lor în societate prin intermediul diferitelor seminare, şezători, întîlniri”, a precizat expertul.

Valentina Carchelan, preşedintele Organizaţiei de veterani din raionul Ialoveni, una dintre participantele la proiect, a spus că în cadrul acestuia, în 7 localităţi din sudul Moldovei au fost formate grupuri de susţinere a persoanelor în etate, prin prestarea asistenţei la domiciliu persoanelor imobilizate şi celor ţintuite la pat. „Au fost prestate servicii la domiciliu la 506 persoane în etate în comunităţile în care s-a implementat proiectul. În total, pe parcursul a 20 de luni cît a durat proiectul au fost organizate aproape 3,5 mii evenimente. Numărul total de beneficiari direcţi a constituit aproape 9 mii, iar al celor indirecţi - peste 41 mii”, a spus Carchelan. Proiectul a avut un buget de 248 mii euro.

INFOTAG precizează: HelpAge International (HAI) este o reţea globală de organizaţii nonprofit care au misiunea să lucreze pentru şi cu persoanele dezavantajate din lumea întreagă pentru a realiza o ameliorare durabilă a calităţii vieţii lor. HAI activează în Moldova din anul 2000.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.