Reportaje

18.12.2006 AMN A DEMARAT O CAMPANIE DE COLECTARE A SEMNĂTURILOR CETĂŢENILOR CE DORESC REDOBÎNDIREA CETĂŢENIEI ROMANE

18.12.2006 AMN A DEMARAT O CAMPANIE DE COLECTARE A SEMNĂTURILOR CETĂŢENILOR CE DORESC REDOBÎNDIREA CETĂŢENIEI ROMANE

Chişinău, 18 decembrie. (INFOTAG). Alianţa „Moldova Noastră” (AMN) a demarat luni o campanie de colectare a semnăturilor din partea cetăţenilor Republicii Moldova care doresc să redobîndească cetăţenia română.

Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al AMN, a comunicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia INFOTAG, că această campanie este „în sprijinul foştilor cetăţeni români şi a descendenţilor acestora”.

„Considerăm că persoanele care au fost lipsite în mod violent şi abuziv de cetăţenia română, au fost victimele unei mari nedreptăţi istorice. Această nedreptate trebuie reparată, oferindu-le persoanelor în cauză şansa unei recuperări morale. Aceşti oameni vor să-şi recapete onorabil un drept de care au fost lipsiţi cîndva” – a declarat el. Veaceslav Untilă a spus că Legea cetăţeniei române prevede posibilitatea redobîndirii cetăţeniei, dar nu stabileşte totodată şi condiţii clare în acest sens.

„Vom cere autorităţilor de la Bucureşti să optimizeze procedura de redobîndire a cetăţeniei române. Adică, să fie stabilit concret termenul de examinare a cererilor de redobândire a cetăţeniei şi în cît timp poate fi redobîndită cetăţenia. Situaţia este anormală şi umilitoare atunci cînd oamenii aşteaptă ani de zile un răspuns la cererile lor de redobîndire a cetăţeniei române” – a spus el

Potrivit spuselor sale, în prezent cetăţenia română a devenit „cea mai inaccesibilă cetăţenie pentru locuitorii din Republica Moldova” şi că în prezent e mai uşor să obţii cetăţenia altor state – Rusia, Ucraina, Bulgaria etc. – decît a României.

„Acest lucru este cu atât mai greu de înţeles, cu cît este vorba despre cetăţeni români, care au fost lipsiţi de cetăţenie fără voia lor” – a spus el. AMN i-a îndemnat pe cetăţeni să se adreseze la filiale teritoriale ale partidului pentru a semna în listele ce vor fi întocmite în acest sens.

„AMN este decisă să devină avocatul celor care doresc să redobîndească cetăţenia română. Semnăturile ce vor fi colectate, vor constitui pentru AMN drept un mandat acordat de cetăţeni în dialogul cu Guvernul de la Bucureşti. Noi vom solicita autorităţilor de la Bucureşti urgentarea şi simplificarea procedurii de redobîndire a cetăţeniei române. Suntem dispuşi să parcurgem toate etapele prevăzute de lege, rezervîndu-ne dreptul de a ne adresa şi a susţine această cauză, inclusiv, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului” – a mai declarat Veaceslav Untilă.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.