Reportaje

18.12.2006 POTRIVIT NUMĂRĂRII ÎN PARALEL A VOTURILOR, ALEGERILE DE BAŞCAN AL GĂGĂUZIEI AU FOST CÎŞTIGATE DE MIHAIL FORMUZAL

18.12.2006 POTRIVIT NUMĂRĂRII ÎN PARALEL A VOTURILOR, ALEGERILE DE  BAŞCAN AL GĂGĂUZIEI AU FOST CÎŞTIGATE DE MIHAIL FORMUZAL

Chişinău, 18 decembrie. (INFOTAG). Rezultatele numărării în paralel a voturilor în alegerile de başcan (guvernator) al Unităţii Teritorial-Administrative (UTA) Găgăuzia, din 17 decembrie, l-au desemnat cîştigător pe candidatul independent Mihail Formuzal, care a acumulat 56,23% din sufragii. Numărarea a fost efectuată de observatorii Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM), iar rezultatele au fost prezentate luni, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, Paul Strutzescu, preşedintele LADOM, a spus că Nicolai Dudoglo a obţinut 43,77%; la alegeri au participat 62,8% din populaţie, iar alte 5,96% au votat pe listele suplimentare. În general, cei 128 de observatori ai LADOM nu au constatat nereguli majore care să fi putut influenţa cumva rezultatele scrutinului. Totuşi, în cîteva sate susţinători ai candidaţilor ofereau alcool alegătorilor, influenţîndu-i astfel să voteze în favoarea unui anumit concurent, a spus Strutzescu.

Pentru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), care a monitorizat 10 instituţii media locale şi naţionale, a menţionat că, în linii mari, mass-media a reflectat corect campania electorală pentru turul al doilea; „uneori au fost observate anumite informaţii care indirect îl favorizau pe Nicolai Dudoglo, dar acestea nu au fost multe sau directe”.

Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), a apreciat că alegerile din Găgăuzia pot fi considerate un succes al democraţiei, şi s-a arătat convins că Mihail Formuzal „va reuşi să facă o legătură mai strînsă între Găgăuzia şi conducerea centrală a Moldovei”.

INFOTAG precizează: ADEPT, LADOM şi API au desfăşurat acţiunile de monitorizare în cadrul proiectului „Alegeri libere şi corecte pentru Guvernatorul Găgăuziei”, care se implementează în perioada octombrie 2006 – ianuarie 2007, cu suportul financiar al Fundaţiei Eurasia în Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.