Reportaje

01.02.2007 ECOLOGIŞTII CER GUVERNULUI SĂ NU TRANSFORME REZERVAŢIILE ŞTIINŢIFICE OCROTITE DE STAT ÎN PARCURI NAŢIONALE

01.02.2007 ECOLOGIŞTII CER GUVERNULUI SĂ NU TRANSFORME REZERVAŢIILE ŞTIINŢIFICE OCROTITE DE STAT ÎN PARCURI NAŢIONALE

Chişinău, 1 februarie. (INFOTAG). La iniţiativa Partidului Ecologist „Alianţa Verde”, organizaţiile neguvernamentale de mediu „Eco-Tiras”, „Fauna”, „Biotica”, „Mişcarea Ecologistă din Moldova”, Academia Naţională de Ştiinţe Ecologice, cer Guvernului să renunţe la un proiect de lege privind transformarea rezervaţiilor ştiinţifice protejate de stat în parcuri naţionale.

Joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Andrei Dumbrăveanu, preşedintele partidului, a spus că principala propunere a proiectului de lege este de a transforma cele 5 rezervaţii ştiinţifice din ţară în parcuri naţionale. „Schimbarea statutului rezervaţiilor va scădea şi din gradul lor de protecţie. Scopul real al amendamentului propus este exploatarea pădurilor care au rămas pe teritoriul rezervaţiilor şi exploatarea teritoriului prin construcţia vilelor, complexelor turistice”, a afirmat Dumbrăveanu. El a amintit că, acum, Moldova este un stat cu cele mai mici suprafeţe protejate, de cca 1.72%, pe cînd în Europa acestea reprezintă 5-13% din teritorii.

Lilia Curchi, reprezentanta Mişcării Ecologiste din Moldova, a menţionat că, în anul 2001, au fost operate modificări legislative similare, care au permis companiei „Redeco” să lucreze în zona Prutul de Jos. „Ştim cu toţii ce se întîmplă acolo. Pagubele aduse naturii sînt enorme. În cazul în care rezervaţiile vor fi transformate în parcuri naţionale am putea avea alte exemple de acest gen”, a estimat Curchi.

Ecologiştii propun Guvernului să înfiinţeze parcuri naţionale în baza altor teritorii, decît rezervaţiile, pentru a extinde numărul de arii protejate. Ei promit să trimită scrisori oficiale Parlamentului şi Guvernului în care vor propune alte spaţii naturale, care merită să fie ocrotite.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.