Reportaje

07.02.2007 11 ONG-URI MEDIA VOR MONITORIZA IMPLEMENTAREA CODULUI AUDIOVIZUALULUI, TIMP DE UN AN

07.02.2007 11 ONG-URI MEDIA VOR MONITORIZA IMPLEMENTAREA CODULUI AUDIOVIZUALULUI, TIMP DE UN AN

Chişinău, 7 februarie. (INFOTAG). 11 organizaţii neguvernamentale (ONG) din domeniul mass-media şi a drepturilor omului, inclusiv Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi, Centrul Acces-Info, Centrul Independent de Jurnalism, vor monitoriza, sub egida Asociaţiei Presei Electronice, implementarea Codului Audiovizualului, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2007, s-a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

Corina Fusu, vicepreşedintele Comitetului pentru Apărarea Drepturilor Umane şi Profesionale, a spus că proiectul va monitoriza şi activitatea Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului „Teleradio-Moldova”, urmărind instituirea unui mecanism public asupra modului în care este aplicată noua legislaţie audiovizuală din R. Moldova. Fusu a informat că, în primele 6 luni de implementare a Codului au fost observate mai multe încălcări ale legislaţiei.

„Consiliul Coordonator al Audiovizualului a fost constituit în lipsă de transparenţă, fără nişte criterii clare, credibile, cu depăşirea termenului prevăzut de cod. Prima etapă de constituire a Consiliului de Observatori a „Teleradio-Moldova” a decurs în condiţii de transparenţă, dar procedura de selectare a membrilor CO – în lipsa criteriilor clare şi credibile”, a opinat Corina Fusu.

Ea a estimat că monitorizarea implementării Codului Audiovizualului, va permite ONG-urilor să reacţioneze atunci cînd vor fi făcute încălcări ale legislaţiei. În cadrul acestui proiect a fost realizat şi un studiu de caz vizavi de situaţia de la „Anetna C” şi „Euro TTv”.

Eugen Rîbca, jurist în cadrul proiectului, a spus că în cazul celor 2 posturi media s-au comis mai multe încălcări grave ale legislaţiei. ”Transformarea proprietăţii publice în proprietate privată se permite în baza Legii cu privire la privatizare care prevede o decizie obligatorie a Parlamentului, or în baza Codului Civil din care se deduce că o licitaţie se declară nulă în cazul unei singure oferte. Ilegală este şi decizia de destituire din funcţie a celor 14 angajaţi ai „Antenei C”, numirea noilor directori şi vicedirectori, dar şi schimbarea grilei de emisie”, a precizat Rîbca. El a spus că de situaţia de la „Antena C” se face vinovat, într-o anumită măsură, şi CCA, care nu s-a implicat prompt în procesul de reorganizare.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.