Reportaje

19.02.2007 PSL CERE INVESTIGAREA SITUAŢIEI LA CASA-HOTEL A LEGISLATIVULUI

19.02.2007 PSL CERE INVESTIGAREA SITUAŢIEI LA CASA-HOTEL A LEGISLATIVULUI

Chişinău, 19 februarie. (INFOTAG). Grupul parlamentar al Partidului Social-Liberal (PSL) va cere, în şedinţa de joi a Parlamentului, constituirea unei comisii interne care să ancheteze casa-hotel a Legislativului şi proprietăţile deputaţilor, a anunţat, luni, Oleg Serebrean, liderul PSL, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG.

El a comunicat că, în casa-hotel din str. Corobceanu, amplasată în centrul capitalei şi care are 28 de apartamente cu cîte 2 şi 3 odăi fiecare, locuiesc un deputat din Partidul Democrat, 2 din Partidul Popular Creştin Democrat, 3 din Alianţa “Moldova Noastră” şi 2 din PSL, celelalte apartamente fiind ocupate de deputaţi din Partidului Comuniştilor (PCRM), dar şi de „persoane care nu au treabă cu Parlamentul, cum ar fi Andrei Neguţă, ex-ambasadorul Moldovei în Franţa sau miniştri şi viceminiştri”. Pe lîngă aceasta, spune social-liberalul, 2 locuinţe sînt date în chirie ilegal.

Liderul PSL a informat că unii deputaţi comunişti, care nu au fost cazaţi în casa-hotel, primesc un adaos la salariu de 2,5 mii lei pentru închirierea unui apartament; majoritatea lor deţin locuinţe, dar ridică această sumă din motiv că au viză de reşedinţă în afara capitalei; în acest an a fost întocmită o listă cu aproape 70 de deputaţi, care vor beneficia de apartamente prin ipotecă la preţul de $310 metrul pătrat. Majoritatea sînt comunişti, printre ei numărîndu-se şi Eugenia Ostapciuc, preşedintele fracţiunii PCRM.

„În perioada anilor 2001–2005, banii destinaţi pentru reparaţia apartamentelor din casa-hotel au fost spălaţi. Pentru fiecare apartament erau alocaşi pînă la cîteva zeci de mii de lei, dar se ştie că aceşti bani au fost utilizaţi la reparaţia altor apartamente, pe care unii deputaţi comunişti, inclusiv Eugenia Ostapciuc, pe atunci spicher, şi le construiau. Deputaţii PSL, Igor Klipii şi Valentina Stratan, au primit legal apartamente în casa-hotel. Klipii nu are locuinţă în capitală, deşi este înscris într-un cămin al Ministerului Culturii şi Turismului, iar Valentina Stratan a avut un apartament, dar în urma divorţului acesta i-a rămas fostului soţ, ea primind $22 mii cu care este imposibil de achiziţionat un apartament în capitală”, a spus Serebrean.

PSL le reproşează deputaţilor comunişti faptul că ar utiliza banii Legislativului în scopuri personale. „Puteţi suna, luni, la garajul Parlamentului prezentîndu-vă ca asistent al vreunui deputat din opoziţie şi solicitînd o maşină. Cu siguranţă, vi se va spune că maşini nu există, toate fiind plecate în teren cu deputaţii PCRM. Noi ştim sigur că deputatul Vladimir Eremciuc, practic, în fiecare zi de vineri, pleacă la Ocniţa cu o „Volgă” care consumă 12 litri benzină la o sută de kilometri. Luni, aceeaşi maşină vine după deputat. Astfel, într-un week end aceasta parcurge 1000 de km, pe cînd deputaţii din opoziţie nu au dreptul să utilizeze maşinile Parlamentului mai mult de 5 ore în raza capitalei”, a subliniat Oleg Serebrean.

„Aparatul Legislativului, care ar trebui să fie imparţial, este politizat; peste 60% din angajaţii Parlamentului, începînd cu dereticătoarea şi terminînd cu consultanţii, sînt membrii ai PCRM”, a declarat Serebrean. El s-a arătat convins că fracţiunea PCRM va respinge iniţiativa PSL de creare a comisiei de anchetă, dar a promis că, în acest caz, partidul său va cere formarea unei comisii a opoziţiei.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.