Reportaje

26.04.2007 ÎN R. MOLDOVA VA FI LANSAT PROIECTUL CINEMATOGRAFIC “ISTORIA: ACTORI ŞI PERSONAJE”

26.04.2007 ÎN R. MOLDOVA VA FI LANSAT PROIECTUL CINEMATOGRAFIC “ISTORIA: ACTORI ŞI PERSONAJE”

Chişinău, 26 aprilie. (INFOTAG). Uniunea Cineaştilor din Moldova şi Compania cinematografică “Profilm” va lansa, pînă la finele acestui an, documentarul cu 7 episoade “Istoria: actori şi personaje”, dedicat anilor 1980 - 2007.

Joi, într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG, Vlad Druc, regizorul filmului, a spus că fiecare episod va prezenta portretul unei personalităţi care a marcat istoria Moldovei. „Vom povesti despre Ivan Bodiul, primul secretar de partid, Petru Pascari, preşedintele Consiliului de Miniştri, Mircea Druc, primul Prim-ministru al Moldovei, Mircea Snegur, primul Preşedinte, Petru Lucinschi, al doilea Preşedinte, Vladimir Voronin, actualul şef de stat, şi Iurie Roşca, vice-spicherul actual al ţării. Ideea realizării documentarului a apărut în urma unui sondaj care a cuprins 500 de elevi ai unui liceu din capitală. Majoritatea nu au putut răspunde la întrebarea cine a fost primul Preşedinte al Moldovei, ceea ne-a convins că un astfel de film este extrem de necesar”, a precizat Druc.

În anul trecut, Uniunea Cineaştilor a lansat un film similar, intitulat „Probă de libertate”, dedicat celor 15 ani de independenţă ai Moldovei. „Acesta însă, nu a fost prezentat publicului larg, deşi este un film destul de reuşit. Credem că pentru ca oamenii şi statul să se schimbe este necesar de clarificat toate lucrurile. De altfel, anume această idee va constitui şi motoul filmului „Istoria: actori şi personaje”, a mai spus regizorul.

Documentaristul Mircea Chistrugă a precizat că filmul nu va fi o istorie biografică a celor şapte personalităţi, ci o incursiune în istorie a perioadei în care ele au activat. „Am discutat cu toţi eroii filmului şi nimeni nu ne-a refuzat, astel încît am început filmarea primului episod dedicat lui Ivan Bodiul”, a comunicat Chistrugă

Autorii proiectului au ezitat să estimeze costul acestuia, dar au relevat că finanţarea are loc din surse independente şi nu de la bugetul de stat.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.