Reportaje

27.04.2007 EXPERŢII AUTOHTONI PROGNOZEAZĂ CĂ MOLDOVA VA FI LIDER MONDIAL LA REMITENŢE, ÎN ANUL 2007

27.04.2007 EXPERŢII AUTOHTONI PROGNOZEAZĂ CĂ MOLDOVA VA FI LIDER MONDIAL LA REMITENŢE, ÎN ANUL 2007

Chişinău, 27 aprilie. (INFOTAG). Experţii Centrului Analitic „Expert-grup” şi ai Asociaţiei pentru Democraţie Participativă susţin că, în trimestrul I 2007, veniturile obţinute de muncitori moldoveni peste hotare au continuat să crească intens, astfel încît $125 mln. au fost transferaţi în ţară, pe canale oficiale. Această sumă este echivalentă cu transferurile pe şase luni ale anului 2003, informează ediţia a şasea a publicaţiei „Euromonitor”, lansată, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Agenţiei INFOTAG, autorii studiului scriu că, după toate aparenţele, Moldova ocupă primul loc în lume după cota veniturilor remise de emigranţi în PIB; în 2006, ţara era pe locul trei, după Haiti şi Tongo, şi că „anume resursele financiare transferate de emigranţi reprezintă cel mai important factor de reducere a sărăciei în Moldova şi care compensează ineficienţele politicilor de stat”.

Valeriu Prohniţchi, director „Expert-Grup”, estimează că, în trimestrul I, creşterea PIB-ului a fost de 2,5 – 2,7%, dar structural procesul de creştere economică continuă să se înrăutăţească din cauza agravării recesiunii industriale, în ianuarie-februarie, de 11-14%; perspectivele agriculturii în 2007 trezesc mari îngrijorări; valoarea fondului de subvenţionare este de numai 240 mln. lei, resursele sînt alocate inechitabil şi utilizate ineficient, iar Parlamentul ar trebui să adopte un regulament general aplicabil, care să definească principiile, conţinutul şi condiţiile în care ar trebui acordate orice subvenţii de stat pe viitor .

În linii generale, autorii „Euromonitor”-ului se arată îngrijoraţi de modul de îndeplinire a Planului de Acţiuni Moldova - Uniunea Europeană, pentru că progresul atins de ţară continue să fie neuniform. „Deşi au fost înregistrate progrese în sfera legislativă, controlul frontierei şi negocierea regimurilor comercial şi de viză cu UE, acestea nu au acoperit regresele înregistrate la capitolul drepturile omului, hărţuiala liderilor politici, îngrădirea libertăţii presei, lipsa unui dialog în politicile economice şi sociale”, subliniază experţii.

INFOTAG precizează: Raportul este realizat în cadrul proiectului „Planul de Acţiuni RM-UE: document accesibil publicului (faza II)”, implementat de „Expert-grup” şi ADEPT, cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.